Koronavírus a sepsiszentgyörgyi kórházban – 22 nő, 17 csecsemő és 21 alkalmazott van a lezárt osztályokon

Bíró Blanka 2020. március 22., 18:02

Vasárnap közölték, de már szombaton este kiderült, hogy sepsiszentgyörgyi kórház egyik, a nőgyógyászat-szülészet osztályon dolgozó munkatársánál megállapították a koronavírus-fertőzést – tájékoztatott András-Nagy Róbert az intézmény igazgatója.

A sepsiszentgyörgyi kórháznál. Karantént léptettek érvénybe a koronavírusos kórházi alkalmazott által érintett osztályokon Fotó: Antal Árpád/Facebook

Szombaton este, amint kiderült az eset, már foganatosítottak egy sor intézkedést: 21 óra 15 perctől már leállították a sürgősségi esetek fogadását, illetve a nőgyógyászati és szülészeti pácienseket átirányították a kézdivásárhelyi kórházba. Öt perc, múlva 21 óra 20 perckor Kovászna megye minden kórházát, a mentőállomást is értesítették a kialakult helyzetről. A szülészet-nőgyógyászaton, az újszülött osztályon és a szülőszobában elrendelték a karantént.

{K1}

A három osztályon egy szülő nő, 13 kismama, 17 csecsemő és 8, nőgyógyászati sürgősséggel bennfekvő nő tartózkodik. Az akkor éppen a három osztályon dolgozó 21 kórházi alkalmazott is karanténba került.

A munkatársaktól vasárnap mintát vettek koronavírusteszt elvégzésére. Az eredmény függvényében a kórházban maradnak, vagy 14 napos lakhelyi elkülönítésbe kerülnek.

Ha nem mutatják ki náluk a koronavírus-fertőzést, akkor is otthon kell maradniuk 14 napra, nem érintkezhetnek senkivel.

A bennfekvő betegeket fertőző betegségekre szakosodott orvos vizsgálja meg, és dönti el, hogy szükséges vagy sem a teszt elvégzése. A kórházigazgató hangsúlyozta, a jelenleg érvényben levő országos szabályozás írja ezt így elő.

Vasárnap reggel óta zajlik a járványtani kivizsgálás, a közegészségügyi igazgatóság szakemberei

próbálják feltérképezni, hogy a koronavírussal diagnosztizált kórházi alkalmazott kivel került kapcsolatba.

Ez a becslések szerint legalább két napig tart. András-Nagy Róbert szerint

a fertőzött alkalmazottnak korlátozott volt a tevékenysége, a megszokottnál kevesebb pácienssel került kapcsolatba, és munka közben folyamatosan védőmaszkot viselt.

Az a kérésük, hogy aki tudja magáról, hogy kapcsolatba került a fertőzött munkatárssal, családjával együtt vonuljon lakhelyi elkülönítésbe, és telefonon jelentkezzenek be a hatóságoknál: a közegészségügyi igazgatóságon (0757-354 074, 0749-038 675, 0751-297 992, 0751-041 426) vagy a katasztrófavédelmi felügyelőségnél (0755-740-427).
.

Ne várják meg, hogy hívják őket. Ha tudják, hogy kapcsolatba kerültek a fertőzött személlyel, vonuljanak lakhelyi elkülönítésbe és jelentkezzenek!

– hívta fel a figyelmet az igazgató. Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy miért nem hoznak neveket nyilvánosságra, amikor kora reggel óta az erről szóló híresztelésekkel, és nevekkel van tele a Facebook, az igazgató kifejtette: a kommunikációt belügyminisztériumi és a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) rendelete szabályozza.

Bár a híresztelések vasárnap reggel óta elindultak, a prefektúra és a kórház csak több órás egyeztetés után kapott engedélyt a hivatalos információk közlésére.

„Fontos tisztázni, hogy jelenleg a híresztelésekkel ellentétben csak egy munkatársunk visszaigazolt koronavírus-fertőzött, és nem több. Nem kell senkit keresztre feszíteni, bárki elkaphatta volna a fertőzést” – szögezte le az igazgató.

Még nincs szó a teljes kórház lezárásáról

Egyelőre kizárják annak a lehetőségét, hogy a teljes kórházat le kellene zárni.

A karanténban levő három osztály kivételével fennakadás nélkül zajlik az ellátás, a sürgősség, a műtők, az intenzív terápia is működik.

„Nem kell pánikolni, aggodalomra egyelőre nincs ok. Megtettünk minden indokolt intézkedést, a teljes kórházat fertőtlenítjük. Ha higgadtan kezeljük a helyzetet, túllépünk rajta” – szögezte le az igazgató.

A kórház teljes személyzetét megfigyelés alatt tartják, a járványtani kivizsgálás eredménye alapján, aki kapcsolatba került a visszaigazolt beteggel, letesztelik.