Koronavírussal fertőzött a sepsiszentgyörgyi kórház egyik alkalmazottja – karantént rendeltek el

Bíró Blanka 2020. március 22., 15:33

Azonnali hatállyal elrendelték vasárnap a karantént a Sepsiszentgyörgyi Megyei Sürgősségi Kórház szülészet- nőgyógyászat és újszülött osztályán, valamint a szülőszobában. Mint kiderült: koronavírussal fertőzött a sepsiszentgyörgyi kórház egyik alkalmazottja.

A sepsiszentgyörgyi kórház épülete. Karantént léptettek érvénybe néhány osztályon. Archív Fotó: Kocsis B. János

Közleményben tájékoztat a sepsiszentgyörgyi kórház, miszerint azonnali hatállyal elrendelték a karantént a szülészet-nőgyógyászaton, az újszülött osztályon és a szülőszobában. A közleményben ugyanazt ismétlik meg, amit korábban prefektúra közölt, ám kiegészítik azzal, hogy

az intézkedésre azért volt szükség, mert a három osztályon dolgozó egyik munkatársuknál visszaigazolták a koronavírus fertőzést.

A prefektúra kiadott ugyan egy közleményt az intézkedésről, de a dokumentumban nem ad magyarázatot az intézkedés okáról. Annyi derül ki mindössze, hogy a bennfekvő betegek állandó orvosi felügyelet alatt maradnak a kórházban a karantén ideje alatt.

Jelenleg sem az ott dolgozó alkalmazottaknak, sem a bennfekvő betegeknek nincsenek arra utaló tüneteik, hogy megfertőződtek volna.

A közegészségügyi igazgatóság munkatársai már elkezdték és folytatják a mintavételt a koronavírus-tesztre – olvasható a prefektusi hivatal közleményében.

Minden nőgyógyászati és szülészeti ellátásra szoruló beteget és várandós nőt átirányítanak a kézdivásárhelyi kórházba.

Elkezdték az átfogó epidemiológiai vizsgálatot a sepsiszentgyörgyi kórházban, amely legalább 48 órán keresztül tart, ugyanakkor elkezdték a teljes kórház fertőtlenítését.

Felhívják ugyanakkor azok figyelmét, akik az elmúlt időszakban kapcsolatba kerültek a kórház három osztályán dolgozókkal, hogy vonuljanak családjaikkal együtt azonnali lakhelyi elkülönítésbe 14 napra,

és telefonon jelentkezzenek be a hatóságoknál, a közegészségügyi igazgatóságon (0757-354074, 0749-038675, 0751-297992, 0751-041426) vagy a katasztrófavédelmi felügyelőségnél (0755-740 42).

Vasárnap délben Kovászna megyében 34 személy volt intézményes karanténban és 1367 lakhelyi elkülönítésben.