Maros megye: háromszáztíz személynél járt le az otthoni elkülönítés határideje

Simon Virág 2020. március 22., 14:48

Maros megyében 310 személy számára lejárt az otthoni elkülönítésre kiszabott 14 nap és vasárnaptól az időközben életbe lépett rendelkezéseknek megfelelően elhagyhatják otthonaikat. 1634 személy továbbra is otthoni elkülönítésben van.

A repülővel érkezők nyilatkozatot kell kitöltsenek és annak függvényében hogy honnan érkeztek otthoni elkülönítésbe kell vonuljanak. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Az otthoni elkülönítésben levőket minden nap ellenőrzik a hatóságok: 

lakásuk, otthonuk ablakába kell kijöjjenek, hogy a járőrözök láthassák őket, és naponta egyszer a közegészségügyi igazgatóságtól is felhívják őket.

Az elmúlt 24 órában két személyt értek tetten, hogy elhagyta az otthoni karantént, őket egyenként 10 ezer lejre bírságolták. A marosvásárhelyi reptérre szombaton egyedül a Budapestről érkező repülőgép szállt le, ezen 42-en utaztak, 25-ön kell 14 napig otthonukban maradjanak. 

Nőtt az intézményesített karanténban levő személyek száma, jelenleg 60-an vannak az erre kijelölt helyeken.

Számukra napi háromszor biztosít étkezést a helyi önkormányzat, amelynek a területén vannak. Felügyelt karanténba azok a személyek kell vonuljanak, akik a piros területként megjelölt országokból, régiókból jönnek.

A fertőző betegségek kórházában jelenleg 17 személyt kezelnek, ide azok kerülnek be, akik otthoni vagy felügyelt karanténban voltak, vagy fertőzött személlyel kerültek kapcsolatban és fertőzésre utaló tüneteik  vannak.

Szombaton 18-an voltak a vásárhelyi fertőzőn. Általában akkor csökken a betegek száma, ha bebizonyosodik, hogy  valaki koronavírussal fertőzött és Kolozsvárra szállítják. Persze lehetséges az is, hogy negatív lett az eredménye, tünetmentes és ezért elhagyhatta a kórházat.

A legújabb rendelkezés szerint a prefektúrák már azt sem szabad közöljék, hogy hány negatív eredmény érkezett vissza a megyében és hány teszteredményre várnak még.

Továbbra is ellenőrzik, hogy az üzletekben mennyire tartják be a fertőzés megfékezése érdekében hozott intézkedéseket és büntetik azokat a helyeket, ahol ezeket semmibe veszik. Az elmúlt 24 órában egy ilyen büntetést róttak ki, ennek értéke 2000 lej.

Jó tudni, hogy azok, akiknek kérdése van a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban, vagy jelenteni szeretne valamit a karanténban levő személyekkel kapcsolatban megteheti a következő telefonszámokon: 0265-208 000, a 0265-233 652, de állandó ügyeletet biztosítanak a  0265-261152-es telefonszámon, de tárcsázható hétköznap 8-20 óra között két mobilszám is: 0731-338 057, 0731-338 064.