Részleges kijárási tilalom lép érvénybe az országban

Székelyhon 2020. március 21., 21:53

Részleges kijárási tilalom lép érvénybe az új típusú koronavírus terjedésének megfékezése érdekében: éjjel csak indokolt esetben lehet elhagyni az otthonokat, ugyanakkor az élelmiszer-üzletek és gyógyszertárak kivételével bezárnak a boltok a plázákban.

Az új rendelkezések értelmében csak nyomós okkal lehet az utcán tartózkodni. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Az új intézkedéseket Marcel Vela belügyminiszter jelentette be szombaton este. A tárcavezető által ismertetett, március 22-étől, vasárnap 22 órától hatályba lépő katonai rendeletek értelmében a személyforgalomra vonatkozó korlátozás részeként

vasárnap este tíz órai hatállyal három főnél nagyobb csoportban tilos közlekedni az utcán és a köztereken a járványügyi intézkedés alapján, kivételt képeznek az egy háztartásban élők.

Reggel 6 és este 10 óra között csak a következő esetekben ajánlott elhagyni a lakást:

  • munkavégzés céljából,
  • alapvető szükségleti cikkek beszerzése érdekében,
  • halaszthatatlan egészségügyi-orvosi ellátás érdekében,
  • gyermek ellátása,
  • haláleset,
  • továbbá a lakóhely közvetlen környezetében megejtett rövid kijárás esetében.

Este tíz és reggel hat óra között csak írásos engedéllyel lehet elhagyni a háztartásokat.

Ez utóbbi, a március 23-án, hétfőn 22 órától életbe lépő katonai rendelet más rendelkezései azt is előírják, hogy az állampolgároknak munkahelyi igazolvánnyal, a munkaadó által aláírt igazolással vagy saját felelősségre írt nyilatkozattal kell indokolniuk lakhelyük elhagyását.

A saját felelősségre írt nyilatkozatban fel kell tüntetni a nevet, a születési adatokat, a lakcímet és a munkahely címét, a lakhelyelhagyás okát, a kitöltés dátumát és az aláírást.

Ezzel egy időben a román hatóságok immár nem teszik lehetővé a külföldi állampolgárok és a hontalanok beutazását az országba, az átutazást pedig magyarországi mintára fogják lebonyolítani.

Az előírás alól kivételt képeznek a következő kategóriák: azok az idegen állampolgárok, akik a szomszédos országokkal kötött egyezség alapján, tranzitfolyosón áthaladnak az országon; a román állampolgárok családtagjai; a romániai lakhellyel rendelkező európai uniós vagy svájci állampolgárok családtagjai; a romániai tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek; a munkaügyben Romániába utazó személyek, amennyiben ezt dokumentummal igazolni tudják.

Beléphetnek továbbá az ország területére a külképviseletek tagjai, nemzetközi szervezetek képviselői, katonák, humanitárius segítséget nyújtó szervezetek küldöttei;

az országon átutazó külföldi állampolgárok; a kényszerítő (orvosi vagy családi) okokból utazók; illetve azok a személyek, akik nemzetközi védelemre szorulnak vagy más, humanitárius okokból utazni kényszerülnek.

Az új intézkedések értelmében

az ország egész területén felfüggesztik a fogorvosi rendelők tevékenységét, kivéve a sürgősségi eseteket.

Meghatározatlan ideig felfüggesztik a plázák tevékenységét is,

a kereskedelmi központokban ezentúl csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak tarthatnak nyitva.

Aki elhagyja a házi elkülönítést, az intézményes karanténba kerül

Visszaviszik a karanténba azokat, akik engedély nélkül hagyták el a vesztegzárat, és ott, őrizet alatt, újabb 14 napot kell eltölteniük. Marcel Vela belügyminiszter sajnálatosnak nevezte az intézkedést, amit azonban a többi állampolgár egészsége és biztonsága érdekében meg kellett hozniuk.

Vela szerint rendfenntartó erők viszik vissza az intézményes karantént elhagyó személyeket, akiket azonnal őrizet alá helyeznek, és

hasonló elbánásban lesz részük azoknak a házi elkülönítésben lévő személyeknek is, akik elhagyják otthonukat: ők is intézményes karanténba kerülnek, őrizet alá.

Vela hozzátette: ezek az intézkedések „nem mentesítik az elkövetőket a szabálysértési vagy büntetőjogi felelősség alól”.

Az önkormányzatok kell segítsék a kiszolgáltatott időseket

A helyi önkormányzatoknak kötelességük azonosítani és nyilvántartásba venni azokat a 65 éven felüli személyeket, akiknek nincsenek hozzátartozóik, vagy segítségre szorulnak, és támogatniuk kell őket, hogy minél kevésbé legyenek kitéve a vírusfertőzés veszélyének a lakhelyük elhagyása által.

Az egyházi szertartásokat meg lehet tartani a templomokban, de a hívek nem lehetnek jelen ezeken, a médián keresztül vagy online követhetik. A 2020/2-es katonai rendelet engedélyezi a keresztelők, esküvők, temetések megtartását is, ezeken azonban legfeljebb nyolc személy vehet részt.