Budapesten vívtak, otthoni karanténba kerültek

Székelyhon 2020. március 21., 17:01

Házi, önkéntes karanténban tartózkodik 18 romániai vívó, illetve hat edző és stábtag, miután március elején részt vettek a férfi és női párbajtőrözök budapesti Grand Prix-ján, ahol koronavírussal fertőzödött ázsiai sportolók is versenyeztek.

Nézők nélkül zajlott a budapesti viadal Fotó: Magyar Vívó Szövetség

A budapesti Grand Prix-t elővigyázatosságból zárt kapuk mögött rendezte meg a Magyar Vívó Szövetség március 6–8. között. Bár a verseny előtt a sportolók közül senki nem jelezte, hogy egészésügyi problémája lenne, utólag három dél-koreai és ugyanennyi kínai vívónak lett pozitív a koronavírus-tesztje.

{A}

A nemzetközi szövetség (FIE) minden érintett sportszervezetet tájékoztatott az esetről, azzal az ajánlással, hogy a sportolók és szakvezetők sürgősen vonuljanak házi karanténba, ugyanakkor végezzék el a szükséges tesztet.

A budapesti versenyen összesen 18 párbajtőröző, nyolc női és tíz férfi sportoló képviselte Romániát:

köztük a kétszeres olimpiai bajnok Ana-Maria Popescu, valamint a szatmárnémeti Veres Gréta, aki 2017-ben csapatban szerzett bronzérmet a grúziai Európa-bajnokságon.

A Budapesten járt romániai párbajtőrözök, edzők és stábtagok közül mindenki házi karanténban van – írja a szakszövetség közleménye alapján az Agerpres hírügynökség. A tájékoztatás szerint a vívók egészségi állapota nagyon jó.

A Román Vívó Szövetség március 9-től minden versenyt felfüggesztett, majd pár nappal később a közös edzéseket is beszüntette.