1688-an vannak otthoni elkülönítésben, 59-en intézményes karanténban Maros megyében

Simon Virág 2020. március 21., 14:27

Bár civil és emberjogvédő szerveztek kérték, hogy újra megyékre leosztva tudassák a koronavírussal fertőzött új eseteket, egyelőre ez nem történt meg. Így nem tudni, hogy Maros megyében mennyi bizonyított eset van.

Marosvásárhelyen ebben az egészségügyi intézményben jelenleg csak a koronavírus-gyanús személyeket ápolják Fotó: Gálna Zoltán

A Maros Megyei Prefektúra szombaton küldött tájékoztatójából megtudhatjuk, hogy a megyében immár 1688 személy van otthoni elkülönítésben (pénteken 1403-an voltak), 59 személy felügyelt karanténban (pénteken 55 volt ez a szám). A kórházban jelenleg 18 személyt ápolnak (pénteken 15 volt a páciensek száma), ők azok, akiknek a koronavírus fertőzéshez hasonló tüneteik vannak, de még teszteredményeik nem érkeztek vissza Kolozsvárról, így nem tudni, hogy megfertőződtek-e vagy sem.

Az elmúlt 24 órában  a megyei rendőrök nyolc büntetést róttak ki, egyet egy olyan cégre, aki nem tartotta be a zárvatartási tilalmat és kiszolgálta a fogyasztókat.

Hét személyt büntettek meg a rendőrök azért, mert nem tartották be az otthoni elkülönítésre vonatkozó előírásokat, és elhagyták a lakást.

A közegészségügyi igazgatóság ellenőrei továbbra is árgus szemekkel figyelik a nagyáruházak és kisboltok tevékenységét, ellenőrzik, hogy betartják-e a fertőzés megfékezése érdekében hozott intézkedéseket. 

Pénteken három üzletet büntettek meg, egyenként 10 ezer lejre, mert nem tartották be az előírásokat:

a pénztárosok nem viseltek védőfelszerelést, nem volt kellő tisztaság és zsúfoltság volt az üzletben.

A szakemberek azt ajánlják, inkább azokat a boltokat válasszuk, ahol odafigyelnek az egészségre, a vásárlók biztonságára és csak egy bizonyos számú vásárlót engednek be egyszerre az üzletbe.

A vásárhelyi reptérre pénteken csak a Budapestről érkező járat szállt le, azon 33 személy utazott, a nyilatkozatok kitöltése után 10 személyt utasítottak arra, hogy otthoni karanténba vonuljon.