Megérkeztek Hargita megyébe az első teszteredmények, mindegyik negatív

Széchely István 2020. március 20., 20:20

Megérkezett Hargita megyébe péntek este az eddig begyűjtött minták alapján elkészített koronavírus-tesztek egy részének az eredménye. Továbbra sincs igazolt beteg a megyében.

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Kilenc koronavírus-teszt eredményét kapta meg pénteken a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság,

minden teszt negatív, tehát továbbra sincs igazolt koronavírusos beteg a megyében

– tájékoztatott pénteken este Tar Gyöngyi, a megyei egészségügyi igazgatóság vezetője.

Ezek az első eredmények, amelyeket végre sikerült Kolozsvárról megkapnunk. Van köztük udvarhelyi, csíkszeredai, hévízi, és mind negatív. Tehát minden tesztünk, amelynek az eredményét megkaptunk, negatív

– számolt be a fejleményekről. Azt is elmondta, hogy a legkorábban vett minták eredményeiről van szó.

Tar Gyöngyi közölte, a karanténba helyezettek száma nem változott, és ők továbbra is minden erejükkel igyekeznek nyilvántartásba venni azokat, akik tisztességes úton érkeztek az országba és nem próbálták elhallgatni a hatóságok elől azt, hogy honnan jöttek. Azonban

sok idejüket és energiájukat felemészti a rengeteg alaptalan bejelentés, amit kapnak, amelyek miatt keretellenőrzéseket kell végezzenek.

Ezért mindenkit arra kér, hogy csak azokról a hazaérkezőkről tegyenek bejelentést az igazgatóságnál, akik a koronavírus szempontjából veszélyesnek minősített térségekből térnek haza. Az utóbbi napokban például sokan érkeztek haza Magyarországról, amely nem szerepel ezen a listán – hívta fel a figyelmet.

A hivatalos pénteki adatok szerint sárga veszélyességi zónának – tehát olyan országnak, ahol a koronavírusos megbetegedések száma meghaladta az ötszázat – minősül az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Kanada, Csehország, Dél-Korea nagy része, Dánia, Franciaország, Hollandia, Írország, Izrael, Japán, Kína (kivéve Hubei tartományt, ami vörös zónának minősül) Malajzia, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország. Vörös zónának minősített térségnek számít Olaszország, a kínai Hubei tartomány, Dél-Korea Daegu városa és Cheongdo megyéje, továbbá Irán. Akik ezekből térnek haza, két hétre intézményes karanténba kerülnek.