Hargita megye: nincs igazolt fertőzött, a teszteredményeket még várják

Széchely István 2020. március 20., 19:05

Jól vannak az intézményes karanténban lévő Hargita megyeiek, nincsenek megbetegedésre utaló tüneteik, de a minden kétséget kizáró teszteredményekre még várnak a hatóságok. Hargita megyében péntek délutánig nem volt egyetlen igazolt koronavírusos megbetegedés sem.

Képünk illusztráció Fotó: Agerpres/Silviu Matei

Hargita megyében nem változott az intézményes karanténban lévők száma az elmúlt napokban, továbbra is 20 személy van elkülönítve a megyében kijelölt karanténközpontokban – tudtuk meg Adrian Pănescutól, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivőjétől.

Mindannyian jó egészségi állapotban vannak, nincsenek megbetegedésre utaló tüneteik.

Tőlük már elhelyezésükkor mintát vettek, de a teszteredmények még nem érkeztek meg Kolozsvárról. Ennek az az oka, hogy a járványügyi központokban elsőként azokat a mintákat vizsgálják meg, amelyek a megbetegedés tüneteit hordozó páciensektől származnak – mondta el Adrian Pănescu.

Az első Hargita megyei mintavételek óta hat nap telt el, remélik, az elkövetkező napokban megérkeznek az eredmények is. A megyei egészségügyi igazgatóság minden nap egyenként kiértékeli a karanténban lévők egészségi állapotát, és erről jelentést tesz az egészségügyi minisztériumnak.

A szaktárcánál a napi jelentések alapján módosíthatnak az elemzésre szánt minták sorrendjén.

Néhány esetben a járványtanász szakorvosok mintát vettek olyanoktól is, akik külföldről, de nem az Olaszországhoz hasonló veszélyeztetett területekről tértek haza, viszont megfázásos tüneteik voltak. Őket a kórházi, fertőző betegségek részlegén helyezték el, ott tartják megfigyelés alatt – tájékoztatott a prefektusi hivatal szóvivője.

Lakhelyi elkülönítésben 1224-en vannak Hargita megyében, jelentős részük különböző európai országokból tért haza az elmúlt időszakban. Az elszigetelésre vonatkozó előírásokat két esetben szegték meg a külföldről hazatértek, egyikük az otthonát hagyta el, de erről bejelentést kaptak a hatóságok és a rendőrség. Az egészségügyi igazgatóság 20 ezer lejes bírságot rótt ki a törvényszegőre. A másik eset a súlyosabb, ott ugyanis

az intézményes karanténra vonatkozó előírásokat szegte meg egy elszigetelt személy, ellene bűnvádi eljárást indított az ügyészség

– ismertette Adrian Pănescu az elmúlt napokban történt eseteket. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy szigorították a büntető törvénykönyvi előírást, amelynek értelmében többéves börtönbüntetést is kaphat az, aki megszegi a fertőző betegségek elleni küzdelemre vonatkozó szabályozásokat, és esetleg megfertőz másokat.

A 112-es sürgősségi hívószámra nem érkezett sok indokolatlan hívás az elmúlt napokban, de többen is érdeklődtek olyan információkról, amelyek nyilvánosak és megtalálhatók az egészségügyi minisztérium honlapján, és amelyekről az e célra létrehozott 0800 800 358-as zöld számon lehet érdeklődni. Ugyanakkor több külföldön tartózkodó is érdeklődött arról, hogy milyen külföldi országhatárok nincsenek lezárva. Adrian Pănescu ez ügyben a külügyminisztérium honlapját ajánlja, ahol naprakész információkat találnak az érintettek.

A péntek délutáni hivatalos adatok szerint az előző naphoz képest 31 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, ezzel 308-ra nőtt az esetek száma. 31 korábbi beteget gyógyultnak nyilvánítottak. Országszerte 4044-en vannak intézményes karanténban, lakhelyi elkülönítésben pedig 45 432-en.

Hargita megye egyike azon kevés megyéknek, ahol péntek délutánig egyetlen koronavírusos megbetegedést sem igazoltak.

Hargita megyében minden hatóság arra kéri a lakosságot, hogy kerüljék a társas érintkezéseket, maradjanak otthon, csak a legszükségesebb esetben hagyják el lakhelyüket. Ilyen eset az, ha munkába kell menniük vagy orvoshoz, esetleg bevásárolni. „Tudjuk, hogy nem könnyű folyamatosan otthon ülni, de csak így tudjuk megvédeni magunkat, családunkat” – mondta a prefektusi hivatal szóvivője, arra kérve a lakosságot, ne üljenek ki a parkokba, és a sétákat is hanyagolják.

Az egészségügyi hatóságok szerte a világon azért hangsúlyozzák kétségbeesetten a társas érintkezések mellőzésének a fontosságát, mert egy fertőzött átlagosan öt napig hordozza tünetmentesen a kórokozót – de ez az időszak akár 14 napig is terjedhet –, és ezalatt tovább fertőzhet a környezetében.

Vörös és sárga térségek

Pénteken újabb két országgal bővült azon térségek listája (sárga zónák), ahol meghaladja az ötszázat a koronavírusos megbetegedések száma, így az onnan hazatérők kéthetes lakhelyi elkülönítésre kerülnek. Írország és Izrael került fel a sárga zónának minősülő országok listájára az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Kanada, Csehország, Dél-Korea nagy része, Dánia, Franciaország, Hollandia, Japán, Kína (kivéve Hubei tartományt, ami vörös zónának minősül) Malajzia, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország mellé. Intézményes karanténba azok kerülnek, akik a vörös zónának minősített térségekből, azaz Olaszországból, a kínai Hubei tartományból, Dél-Korea Daegu városából, illetve Cheongdo megyéjéből vagy Iránból térnek haza.