Járőrök vették észre a vendéglő teraszán poharazgatókat

Simon Virág 2020. március 20., 16:50

A Maros megyében lévő fertőzöttek pontos számát nem árulja el a kormányhivatal, és a tesztek eredményeiből sem lehet pontos következtetéseket levonni ezekre vonatkozóan. A közegészségügyi szakemberek közben rendszeresen ellenőriznek, már több pénzbírságot is kiróttak.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A Maros megyei prefektúra, ahonnan korábban mindig gyors és naprakész információkat kaptunk a koronavírus-fertőzésekkel kapcsolatban, péntektől nem tud részletes adatokkal szolgálni. Mint kiderült, országos szinten az a döntés született, hogy ezután csak azt közlik le, országosan összesen hány fertőzött személy van, a megyei, illetve településenként lebontások nélkül. Azt sem közlik, hogy hol, kitől fertőződtek meg az új esetek. 

A legfrissebb adatok szerint Maros megyében 15 személy van kórházban koronavírus-fertőzés gyanúval, 55 személy intézményes karanténban van, 1403 személy pedig otthon tölti a kötelező elkülönítést. Ez jóval több, mint csütörtökön, amikor 12 személy volt beutalva a fertőző betegségek kórházába, 850 személy tartózkodott otthoni elkülönítésben, illetve negyvenketten voltak intézményes karanténban.

Jó hír, hogy negyven eredményt küldtek vissza Kolozsvárról, és ezek negatívak voltak. Jelenleg 56 vérmintát vizsgálnak.

A közegészségügyi igazgatóság szakemberei közben rendszeresen ellenőrzik a nagyáruházakat és kisebb üzleteket, azt vizsgálva, hogy mennyire tartják be a fertőzés megelőzése céljából hozott előírásokat. Több helyen azt tapasztalták, hogy ezekre nem figyelnek oda a üzlettulajdonosok, ezért pénzbírságot róttak ki rájuk. A közegészségügy három, egyenként 10 ezer lejes pénzbírságot rótt ki három olyan személyre, aki nem tartotta be az otthoni elkülönítésre vonatkozó előírásokat, elhagyva otthonát. Egy személy ellen bűnügyi eljárást indítottak, mert nem vallotta be, hogy honnan érkezett haza.

Emellett a rendőrök pénzbírságot róttak ki azért is, mert egy vendéglátóipari egység teraszán kiszolgálták a fogyasztókat. A rendőrök járőrözés közben figyeltek fel egy kisebb társaságra, amelynek tagjai egy vendéglő teraszán szeszes italt és üdítőket fogyasztottak. Az egység tulajdonosát ezer lejre büntették, a társaság tagjait pedig hazaküldték.