Fontos információk a nyugdíjpénztártól a szükségállapot idejére

Székelyhon 2020. március 20., 14:37

A koronavírus terjedésének lassítása érdekében elrendelt szükségállapot miatt a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár jövő hétfőtől a szükségállapot fennállásáig a következő intézkedéseket vezeti be.

A nyugdíj-megállapításhoz szükséges iratokat postai úton is el lehet küldeni. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A nyugdíjjogok megnyitásához kizárólag telefonon vagy e-mailen lehet a kérelmeket iktatni; ez az alábbi telefonszámok vagy e-mail-címek egyikén tehető meg: 0266–311703, 0266–371204, 101-es vagy 167-es belső szám, office@cjphr.ro, stabpensii19@gmail.com. Az érintetteknek bevezetik a személyes adatait, telefonszámát és e-mail-címét, és telefonon vagy e-mailben közlik a kérelem iktatószámát, amelyet majd fel kell tüntetni a levélborítékon.

A nyugdíj-megállapításhoz szükséges iratokat a kérelmezőnek lezárt borítékban az intézmény kapusszobájában kell hagynia, vagy elküldheti postai úton is, tértivevénnyel. 

Ennek az alábbi dokumentumokat kell tartalmaznia:

  • eredetiben munkakönyv, munkacsoportokról és állandó jellegű juttatásokról szóló igazolások;
  • igazolás az egyetemi évek számáról és a képzési formáról stb.;
  • másolatban anyakönyvi kivonatok, munkakönyv, katonakönyv, egyetemi végzettséget igazoló okirat stb.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a nyugdíj-újraszámítási kérelmek az igazoló akták kíséretében (eredeti formában) postai úton, tértivevénnyel küldhetők be. Fontos megjegyezni, hogy

a szükségállapot ideje alatt a nyugdíj folyósítását nem szakítják meg azon utód gyermekek esetében, akik ez idő alatt töltik be 16. életévüket, és a tanintézmények bezárása miatt nem tudják igazolással bizonyítani beiskoláztatásukat.

Az érintetteknek azonban kötelességük a szükségállapot megszűnése utáni 30 napon belül letenni a beiskolázási igazolást (eredetiben). A temetkezési segélyt hétfőtől szerdáig 9–14 óra között fizetik. Az ehhez szükséges előjegyzés a 0266–312642-es telefonszámon tehető meg.