A 112-t hívta, hogy elfogyott a cigarettája, és szeretné, ha valaki vinne neki

Székelyhon 2020. március 20., 12:39

Csak sürgősségi esetekben tárcsázzuk a 112-es hívószámot! – hívja fel a figyelmet az üzemeltető Különleges Távközlési Szolgálat (STS). Ha a koronavírussal kapcsolatban van szükségünk információra, akkor a 0800 800 358-as telefonszámot hívjuk.

Arra kérnek mindenkit, hogy tényleg csak sürgősségi esetekben tárcsázzák a 112-es egységes sürgősségi hívószámot Fotó: Tamás Attila

Több mint 12 ezer hívást regisztrált a Különleges Távközlési Szolgálat február 25. és március 18. között a 112-es sürgősségi hívószámon, amik többségében az állampolgárok nem sürgősségi eset miatt, hanem a koronavírus kapcsán felmerülő kérdéseikkel telefonáltak.

A STS arra is kitér, hogy ha a koronavírussal kapcsolatos tünetek, illetve ilyen esetű vészhelyzet miatt tárcsázzák a 112-t, akkor az orvosi kompetenciákkal rendelkező hatóságokhoz, ha az elkülönítés vagy karantén megszegése miatt, akkor a rendőrséghez kapcsolják ezeket a hívásokat.

Arra kérnek azonban mindenkit, hogy amennyiben kérdéseik, aggályaik vannak a koronavírussal kapcsolatban, akkor a 0800 800 358-as, ingyenesen hívható zöldszámot tárcsázzák, amit erre a célra hoztak létre.

Emlékeztetnek ugyanakkor, hogy a segélyhívással való visszaélés, viccelődés 5000 lejes bírságot is vonhat maga után. Ezeket az eseteket a belügyminisztérium munkatársai vizsgálják ki, és ők róják ki a bírságot is.

Végül konkrét példákat is említenek, hogy milyen koronavírus miatti aggályokkal hívták a 112-es sürgősségi hívószámot:

  • egy személy azért, hogy megkérdezze, közlekednek-e még a vonatok, és átutazhat-e más városba;
  • másvalaki azért, hogy nyitva tart-e a posta;
  • valaki azt szerette volna megtudni, hogy hétfőn elmehet-e a bankba, a szigorító intézkedések közepette;
  • volt aki azzal telefonált, hogy Olaszországból jött haza, és koronavírusos, majd letette a kagylót. Amikor visszahívták elismerte, hogy csak viccelt;
  • egy ember azért hívta a 112-őt, hogy elfogyott a cigarettája és szeretné ha valaki vinne neki;
  • volt, aki arról érdeklődött, hogy milyen korlátozások vannak érvényben, mert épp házasodni készül;
  • egy házi elkülönítésben levő személy azért telefonált, hogy megkérdezze, lemehet-e 2–3 percre a tömbház elé;
  • többen tárcsázták a sürgősségi hívószámot azért, hogy elmondják: nincs pénzük vagy élelmük;
  • volt, aki azt szerette volna megtudni, hogy az elkülönítés az egész családra vonatkozik-e, és ha ő otthon marad, a felesége lemehet-e vásárolni;
  • egy autómosó alkalmazottja azt kérdezte a 112 diszpécserétől, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel joga van-e ahhoz, hogy ne menjen dolgozni;
  • egy személy azt állította, hogy erőszakkal tartják otthon, és nincs macskaeledele. Fenyegetőzött, hogy felveszi a kapcsolatot a tévécsatornákkal, hogy jelentse ezt a visszaélést.