Összesítettük, mennyi lélegeztetőgép áll rendelkezésre Székelyföldön

Székelyhon 2020. március 20., 22:15

Székelyföld viszonylag jól áll a lélegeztetőgépek számát tekintve. Ez a kórházi eszköz azért fontos, mert a koronavírus-fertőzés adott esetben tüdőgyulladást okozhat, a súlyos állapotú betegek közül többet is lélegeztetőgépre kell kapcsolni.

Infografika: Tóth Szilárd

A koronavírus-fertőzések megelőzése és az esetleges fertőzöttek ellátása érdekében a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban már eddig is számos intézkedést léptettek életbe – tájékoztatott érdeklődésünkre Kiss Edit kórházszóvivő. Teljesen beszüntették például a beteglátogatást a páciensek és a személyzet védelme érdekében. Csökkentették a krónikus esetek beutalását is, az onkológiai osztály kivételével. A kezelőorvos vagy főorvosok döntése alapján későbbre hívják vissza azokat a betegeket, akiknél ez lehetséges.

A járóbeteg-rendelők továbbra is működnek, azonban a zsúfoltság megelőzése érdekében átszervezték a kórház főépületében működő járóbeteg-rendelőintézetbe a bejárást. A bejáratot áthelyezték hátra, a laboratórium irányába, és egy kórházi alkalmazott irányításával, az előjegyzések alapján engedik be a pácienseket.

Csíkszereda: 19 lélegeztetőgép

Szintén a megelőzési intézkedések része, hogy külön bejáratot és vizsgálati felületet jelöltek ki a lázas betegek számára, a lázasan érkező felnőtteket és gyerekeket más-más helyre irányítják, és a vizsgálat után, ha szükséges, a kórház fertőző betegségeket kezelő osztályára szállítják. Utóbbi osztályon

elkülönítettek egy felületet (egyelőre két kórtermet) a koronavírusos betegek, illetve koronavírus-fertőzés gyanújával érkezők számára.

Ezt külön bejáraton lehet megközelíteni. Az ott dolgozóknak rendelkezésükre áll a megfelelő mennyiségű felszerelés a védekezéshez és a mintavételhez. A rendelkezések szerint azonban

a súlyos koronavírusos eseteket nem a csíkszeredai kórházban fogják kezelni, hanem az erre kialakított központokba szállítják át őket.

A sürgős koronavírusos vagy gyanús esetek ellátására ettől eltekintve kialakítottak egy intenzív terápiás kórtermet, amely a többitől elkülöníthető, külön bejáraton közelíthető meg.

Szintén kedvező, hogy a lélegeztetőgépek terén jól áll a kórház: az előző évek beruházásainak köszönhetően 19 ilyen géppel rendelkeznek. Az egészségügyi minisztérium továbbá azt ígérte, hogy a központi szinten beszerzésre kerülő gépekből a megyei kórházak is részesülnek majd. 

Gyergyószentmiklós: négy lélegeztetőgép

A gyergyószentmiklósi kórház járóbeteg-osztályára már napok óta csakis előzetes programálás után léphettek be a különböző panaszokkal jelentkezők. A háziorvosi küldőpapír nem elég a belépéshez. Naponta 120–150 személyt láttak így el, plusz a sürgősségi eseteket, amelyeket természetesen előnyben részesítettek. A kórház udvarán egy sátor várja azokat, akik a koronavírus-fertőzés tüneteihez hasonló panaszokkal jelentkeznek. Akiknél az orvosok szerint ez a gyanú felmerül, azoknak a főépülettől távol álló fertőző betegségek osztályán alakítottak ki egy elkülönített részt, ahol a teszteket elvégzik.

A kórházban négy lélegeztetőgép és az intenzív osztályon nyolc ágy segítheti a gyógyulást – tudtuk meg Ferenczy István igazgatótól.

Sepsiszentgyörgy: 11 gép

A sepsiszentgyörgyi kórház vezetősége több forgatókönyvet is kidolgozott arra az esetre, ha a fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírussal fertőzött betegeket már nem tudják fogadni a hat országos központban. Első lépésben a fertőző betegségek osztályán, egy különálló épületben látják majd el ezeket a pácienseket. Ez azzal is jár, hogy ebben az épületben már a héten berendeznek egy második intenzív terápiás osztályt, ahol majd csak a koronavírus-fertőzötteket kezelik. A további lépésekben bevonják a régi kórházépületet és utolsóként a főépületet.

Kovászna megyében 13 intenzív terápiás szakorvos dolgozik, nekik kell szükség esetén két ügyeletvonalat biztosítaniuk.

A sepsiszentgyörgyi kórházban jelenleg tizenegy lélegeztetőgép van, még további hármat kaphatnak a kisvárosi kórházakból: kettőt Kézdivásárhelyről, egyet Barótról.

Székelyudvarhely: 6 +10

A székelyudvarhelyi kórháznak 6 lélegeztetőgépe van, illetve további 10 olyan speciális gép, amelyek altatógépek, de átalakíthatók lélegeztető gépekké, közölte kérésünkre Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának Krízismenedzsment Munkacsoportja. A szakemberek több szcenáriót (forgatókönyvet) is megvizsgáltak a koronavírus-fertőzés udvarhelyszéki elterjedésére vonatkozóan. Trendvizsgálatoknál a kínai, azon belül a Vuhan tartományi, azt követően az olaszországi és azon belül a lombardiai megbetegedések számát és arányát vették figyelembe. Az elvégzett számítások alapján,

amennyiben az eddigi statisztikai átlagok szerint fog lezajlani a fertőzés Udvarhelyszéken is – tehát nem válik a térség gócponttá –, előreláthatóan 150–200 személy közé tehető az udvarhelyszéki fertőzöttek száma.

„Ez egybeesik a romániai hatóságok számításaival, miszerint Romániában a borúlátó számítások szerint 20 ezer fertőzött személynél fog tetőzni a járvány. Ez utóbbi aránnyal számolva Udvarhelyszéken mintegy 127 fertőzöttel számolhatunk, hangsúlyozzuk, ha nem válunk gócponttá” – fejtik ki.

A súlyos állapotú koronavírusos betegek közül többet is lélegeztetőgépre kell kapcsolni. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

A koronavírusos megbetegedésekre jellemző 20 százalékos kórházi ellátásra szoruló arányt, illetve a 10 százalékos intenzív ellátást igénylő arányt figyelembe véve, a székelyudvarhelyi városi kórház kielégítő számú elkülöníthető kórházi ággyal és intenzív ellátást biztosító géppel rendelkezik, állapította meg a munkacsoport.

Vélhetően nem a városi kórházaknak lesz kiemelt szerepük ezen a területen, mindezek mellett a székelyudvarhelyi kórházat is készítik az esetleges fertőzöttek kezelésére.

A városvezetés és a munkacsoport továbbra is kiemelten fontosnak tartja a megelőzést: a megfelelő kórházi ellátást azonban csak az esetben tudja biztosítani a városi kórház, amennyiben a lakosság szigorúan betartja a hatóságok felhívásait, megpróbál otthon maradni, ezáltal megelőzve a járvány jóval szélesebb elterjedését.

„Mivel a járvány terjedéséről és hatásairól csak felületes információkkal rendelkezünk, az egyik fő feladatunk, hogy további beszerzéseket eszközöljünk a kórház számára. Ezen területen komoly munka folyik, hisz a világjárvány egyik következménye, hogy nehezen érhetők el a szükséges berendezések és kellékek” – közölték. Amint Zörgő Noémi sajtószóvivőtől megtudtuk:

a közösségi összefogás egyik példája az a székelyudvarhelyi közismert vállalkozó, aki neve elhallgatását kérve, magánemberként 100 ezer eurót ajánlott fel egészségügyi berendezések beszerzésére.

Lukács Antal kórházigazgatótól tudjuk azt, hogy az intézmény nevében még a szükségállapot kihirdetése előtt rendelt külföldről több lélegeztetőgépet, ezek remélhetőleg a jövő héten érkeznek meg Székelyudvarhelyre.

Marosvásárhelyen több gép van, még több lesz

A Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórházban jelenleg 77 lélegeztetőgép van – tudtuk meg az intézmény sajtószóvivőjétől, Mariana Negoițătól. Azt is elmondta, hogy a megyei sürgősségi bizottság igényelt még az egészségügyi minisztériumtól mobil lélegeztetőgépeket is. De ezek számát nem tudta megmondani, mivel ezt a bizottság kérte és küldte tovább a szaktárcának.

A Maros megyei tanács húsz lélegeztetőgép és más, életmentő eszközök beszerzéséhez szükséges pénzösszeget hagyott jóvá a héten tartott rendkívüli ülésén. Mint Lukács Katalintól, a megyei tanács sajtószóvivőjétől megtudtuk, a megyei kórház egyszerűsített eljárás keretében fogja megvásárolni a gépeket, de

mivel világviszonylatban nagy a rendelések száma, nem tudni, hogy mikorra fognak megérkezni.

Most is van a marosvásárhelyi megyei kórháznak pár lélegeztetőgépe, de a pontos számot a sajtószóvivő nem tudta megmondani.

Marosvásárhelyen több nagy magánkórház is működik, ahol szinten vannak korszerű, a beteg légzését segítő, életmentő gépek. Tudomásunk szerint ezek összesítése nem történt meg, és csak rendkívüli esetben, a szükségállapotra hivatkozva lehetne ezeket is az állami kórházakban használni.

Marosvásárhelyen Péter Ferenc, a Maros megyei tanács elnöke és Mara Toganel prefektus

már arról is egyeztettek, hogy hova lehetne szükség esetén egy moduláris kórházat felhúzni.

Az első egyeztetésen elhangzott, hogy a megyeszékhelyi 1-es számú Fertőző Betegségek Klinikájának udvarán lenne erre hely. Jelenleg is itt kezelik azokat, akik koronavírus-fertőzés gyanúsak. Az elkövetkező napokban tervezőkkel, építészekkel egyeztetnek a helyszínen a megvalósítási lehetőségekről. Majd az egészségügyi minisztériumhoz is felterjesztik, a kimondottan koronavírus betegek kezelésére létrehozandó kórház tervét.