Júniusban rendezhetik a Hargita Ralit

Zátyi Tibor 2020. március 20., 10:50

Mint minden sportágat, a romániai autóversenyzést is súlyosan érintette a koronavírus-járvány. A Román Automobil-szövetség (FRAS) múlt héten minden márciusi rendezvényét elhalasztotta.

Eredetileg május elején gyűlt volna össze az országos ralimezőny Székelyudvarhelyen Fotó: Veres Nándor

„A koronavírus telibe találta az országos autósportot is. Tudatában vagyunk annak, hogy a szövetség által meghatározott március 31-ei dátum csak ideiglenes, további halasztások lesznek. A versenyre való felkészülésünket gyakorlatilag megállította a járvány” – mondta Ferencz Csaba, a Hargita Gyöngye Rali főszervezője.

Szerinte a versenynaptárban legalább egy hónapot csúsznak majd az előre meghatározott időpontok, ezt jelzi az is, hogy az új ralibajnokság első versenyét, a Bukovina Ralit április 24-éről június 5–6-ára halasztotta a szövetség.

Fotó: Veres Nándor

A versenynaptár második versenye a Hargita Rali, erre leghamarabb június közepén kerülhet sor.

„Amint az országos helyzet megengedi, folytatjuk a szervezést. A meglévők mellett még pár engedélyre van szükségünk a most bezárt hivataloktól. Főtámogatónk továbbra is a Hargita Gyöngye, a további kiemelt támogatóink is biztosítottak arról, hogy a lehető legjobb körülmények között tudjunk versenyt rendezni, így semmi sem veszélyezteti az idei Hargita Ralit. Mindenki otthonról dolgozik, ez kicsit megnehezíti a munkánkat, de mindent meg tudunk oldani” – folytatta.

A főszervező hozzátette, hogy az FRAS-nál felajánlották neki a Hargita Rali május első hétvégéjéről június közepére való halasztását, ezt pedig elfogadta, így gyakorlatilag eldőlt, hogy nem a Székelyudvarhely bázisú ralival kezdődik a szezon.

Fotó: Pinti Attila

„Figyelembe kell venni, hogy nemzetközi szinten milyen ralik kerülnek majd megrendezésre abban az időpontban, mivel tiszteletben kell tartani azokat a ralisokat a román mezőnyből, akik külföldön is versenyeznének. A helyzethez képest jól állunk, a pályázataink elbírálását várjuk még. A hivataloktól pozitív visszajelzést kaptunk, mindenben segítenek.

A Hargita Rali versenydokumentumai készen állnak, de nem tudjuk még közzétenni, mivel nem tudjuk, hogy pontosan mikor lesz megrendezve a verseny.

– zárta a beszélgetést Ferencz Csaba.

Fotó: Veres Nándor

A Román Automobil-szövetség legutóbb március 12-én adott ki közleményt, abban az állt, hogy március 31-éig minden autósporttal kapcsolatos esemény megrendezését felfüggesztették, így elhalasztották a Promo Rally 5. futamát, továbbá két Time Attack- és két offroad-versenyt. Az új országos versenynaptár kidolgozása folyamatban van, így nem lehet tudni, hogy mikor kezdődik az országos hegyiverseny-bajnokság és a Super Rally sem.