Megnyílt az út a fizetéses parkolás előtt Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2020. március 19., 21:06

Megérkezett minden illetékes hatóság szükséges jóváhagyása, így a gyergyószentmiklósi képviselő-testület elfogadhatta az új városi parkolási szabályzatot. Döntöttek arról, is, hogy saját céget alapítanak a víz- és csatornaszolgáltatás működtetésére.

Fotó: Gergely Imre

A koronavírus-járvány veszélye következtében hozott óvintézkedések miatt nem a megszokott helyszínen, hanem a művelődési ház nagytermében zajlott a gyergyószentmiklósi képviselő-testület márciusi ülése csütörtökön délután. Itt volt arra lehetőség, hogy a képviselők és más résztvevők egymástól megfelelő távolságra foglalhassanak helyet.

Több lényeges határozattervezetet tárgyaltak. Ezek közül az egyik, a parkolási szabályzat már sokadszor került napirendre, de mostanra sikerült a prefektúra elvárásainak megfelelően, minden szükséges hatóság engedélyével elfogadni. Így indulhat a gyakorlatba ültetése:

fizetéses parkolást vezetnek be.

A városban három olyan parkolási zónát alakítanak ki, ahol majd fizetni kell az autósoknak: az A zóna a főtéren, a B az idevezető utak mentén, míg a C zóna más helyszíneken kijelölt parkolóhelyeket jelenti. Ezek díjszabása is különböző lesz.

A Szabadság téren lesz a legmagasabb a parkolási díj, és itt nem is lehet majd két óránál hosszabb időre ott hagyni az autót.

Amint Nagy Zoltán polgármester elmondta, cél, hogy a zsúfolt főtéren minél kevesebbet időzzenek az autósok a bankok és egyéb intézmények körzetében, és miután elintézték az ügyeiket, hagyják el a központot, adják át a helyet másoknak, akiknek szüksége van parkolóhelyre.

Persze nem lesz mindenhol fizetéses a parkolás, a D zóna a város nagyobb részét jelenti, ahol továbbra is ingyenesen lehet majd parkolni. A parkolási szolgáltatást az önkormányzat saját emberekkel, saját hatáskörben végzi, azaz nem külsős céggel – hangsúlyozta a polgármester. Ehhez most kezdődik el a polgármesteri hivatal személyzeti felépítésének átalakítása.

Saját cég a vízszolgáltatáshoz is

Gyergyószentmiklós korábban Gyergyóújfaluval és Gyergyóalfaluval tervezett közös víz- és csatornaszolgáltatást működtető vállalatot létrehozni. A próbálkozás nem volt sikeres. Csütörtökön eldöntötték, hogy a fűtésszolgáltató mintájára ehhez is saját városi céget hoznak létre. Ezt egy hatástanulmány előzte meg, ahol azt vizsgálták, hogy miként lenne előnyösebb a városnak: ha valamelyik regionális szolgáltatóhoz csatlakozik, vagy külsős cégek adják ki a tevékenységet, esetleg saját hatáskörben tartják. Az utóbbi mellett döntöttek.

Az ülésen sor került Nicoleta Nicuţă beiktatására is. Az új képviselő a PNL színeiben a testületbe jutott és innen nemrégiben a megyei tanácshoz „átigazolt” Teodor Dobrean helyét foglalja el a testületben.

Terítéken a vírushelyzet

Nem csak az ülésrend utalt a járványveszélyre, hanem az esemény végén a felszólalásokból is kiderült, hogy jelenleg ez a probléma aggasztja leginkább a gyergyószentmiklósiakat is. Szakmai szemmel szólt hozzá Simon Katalin és Ádám József is, de másoknak is az az aggálya, hogy az Olaszországból és más országokból az utóbbi időben hazajött személyek között vírushordozók lehetnek, és vannak köztük, akik feltehetően hazudnak arról, hogy honnan jöttek, és zavartalanul járnak-kelnek a városban.

A polgármester közölte, egyeztetett csendőrség és rendőrség illetékeseivel, és elkezdődött a házi karanténban élők ellenőrzése, azt vizsgálják, hogy valóban otthon tartózkodnak-e azok, akikre a házi vesztegzár kötelező lenne. Javaslatként fogalmazódott meg, hogy az érintett lakások bejáratára egy figyelemfelhívó jelt helyezzenek el. Nem megbélyegzésképpen, hanem azért, hogy a szomszédok és mások is tudják, el kell kerülniük, nem látogathatják az illető lakásokban élőket.