Élelmiszerek és higiéniai termékek házhoz szállításával segítik az időseket Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2020. március 19., 19:43

Hétfőtől alapélelmiszereket és higiéniai termékeket tartalmazó csomagok kiszállítását biztosítják azoknak a sepsiszentgyörgyi időseknek, akik nem tudják elhagyni az otthonukat. A projekthez az önkormányzat kezdeményezésére civil szervezetek és vállalkozók fogtak össze.

Fotó: Barabás Ákos

A Vöröskereszt felvállalta a program koordinálását, a Diakónia Keresztyén Alapítvány, a Gyulafehérvári Caritas, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat és a Gondviselés Segélyszervezet Háromszéki Fiókszervezete mintegy 30 önkéntest mozgósít, akik három fős csoportokban, egymással nem érintkezve viszik majd házhoz a csomagokat.

A csomagokat hétfő reggel 9 órától lehet igényelni a online felületen, telefonon pedig hétköznapokon 9 és 15 óra között – ismertette Papp Adolf. A Kovászna Megyei Vöröskereszt igazgatója kifejtette, a kérések feldogozását követően, továbbítják az igényeket a vállalkozóknak, akik összeállítják a csomagokat. Ezeket a civil szervezetek önkéntesei veszik el, majd az igénylést követően munkanapokon 24 órán belül kiszállítják az idősek lakásához.

A házhoz szállítás ingyenesen történik, a csomagok árát ki kell fizetni.

A csomagokat 50, előre meghatározott termékből lehet összeállítani, a listán szerepelnek olyan alapélelmiszerek mint a kukoricaliszt, rizs, cukor, olaj, tésztafélék, zöldségek és tejtermékek, továbbá a személyes higiéniához használt termékek: papírtörlő, vécépapír, tisztító- és fertőtlenítőszerek. A szervezetek a vállalkozókkal közösen minden kategóriából egy terméket azonosítottak be, úgy, hogy az minőségében és árában is megfelelő legyen.

Az önkormányzat a receptre felírt gyógyszerek kiváltására és hazaszállítására is talált megoldást azok részére, akik 70 év felettiek, fogyatékkal élnek vagy lakhelyi elkülönítés alatt tartózkodnak. Mindazok, akik élni szeretnének a lehetőséggel, ezt telefonon jelezhetik hétfőtől, naponta 12 és 18 óra között a Szociális Támogatási Igazgatóság munkatársai felé. A gyógyszereket az iskolai rendelőkben dolgozó fogorvosok váltják ki és viszik házhoz.

A szolgáltatások igénybevételéhez szükséges telefonszámokat és online felületet hétfőn hozzák nyilvánosságra.