Sok külföldről hazatérő anélkül vonul lakhelyi elkülönítésbe, hogy jelentkezne a közegészségügynél

Bíró Blanka 2020. március 19., 19:13

Fontos, hogy a lakhelyi elkülönítésben levők mindenképpen be kell jelentkezzenek a közegészségügyi igazgatóságoknál is, nem elég, hogy a háziorvosuk azt mondja nekik, maradjanak otthon – fogalmazta meg a Brassó megyei háziorvosok szövetségének elnöke, Ana Şestacova.

Képünk illusztráció Fotó: Agerpres/EPA

Mint mondta, nagy gond viszont, hogy az ilyenkor hivatalosan megadott telefonszámok nehezen elérhetők. A háziorvosok azt is kérték, hogy kapjanak különálló telefonvonalat, amelyen keresztül tarthatják a kapcsolatot a hatóságokkal, ám egyelőre azt a választ kapták, hogy kérésüket fontolóra veszik.

„Kérek mindenkit, hogy ha külföldről érkezik haza, értesítse a hatóságokat” – fogalmazta meg felhívását Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, ezt az információt kell eljuttatni mindenkihez, aki külföldről érkezett haza. Újságírói kérdésre, hogy a városban hírek terjengenek arról, hogy a külföldről hazaérkezők nem vonulnak lakhelyi elkülönítésbe, bujkálnak, a polgármester kifejtette: bárki jelentheti, ha ilyen személyekről tud, és azt tapasztalja nem maradnak otthonukba, mert megteszik a szükséges lépéseket.