Új kihívása lesz a tanügynek, hogy felkészítse a tanárokat a távoktatásra

Hajnal Csilla 2020. március 20., 09:13

Elkezdődtek az oktatási minisztérium által megszervezett online szemináriumok csütörtök délelőtt. Ezekkel felkészítenék a pedagógusokat a digitális oktatáshoz szükséges felületek használatára. A vidéken tanító pedagógusok és diákok nagy része azonban nincs felkészülve a digitalizálásra.

Képünk illusztráció Fotó: Illyés Tibor/MTI

A román nyelven zajló oktatóvideókban az Office 365, Google Meet, Zoom, Livresq și Google Classroom programokat ismertetik a következő napokban, és a CRED nevű projekt saját, illetve Facebook-oldalán érhetők el. A minisztérium átiratban kérte a tanfelügyelőségeket arra, hogy hívják össze a pedagógusokat az online felkészítőkre.

Összesen 381 iskolás és óvodás jár a siménfalvi Marosi Gergely Általános Iskolába. Az intézmény igazgatója, Csáki Péter megkeresésünkre kifejtette, az iskolában nincs olyan nyolcadikos, akinek ne lenne valamilyen okoseszköze, amelyen keresztül megkaphatja a szükséges tananyagokat, amelyeket online küldenek a pedagógusok. A kisebb falvakból ingázó gyerekek közül létezik ugyan egy százalék, amelynek nincs lehetősége számítógéphez hozzáférni, őket telefonon hívták fel a tanítók, hogy elmagyarázzák, mit tegyenek, de nyilván leckét így nem tudnak átadni nekik.

A nyolcadikos anyagok nagyjából be vannak fejezve, azok a diákok, akik dolgozni akarnak, tudnak, hiszen tesztkönyveik is vannak, így tudnak készülni a vizsgára, és online is segítünk

– mondta el a siménfalvi iskolaigazgató. A tanintézmény vezetőtanácsa egy hetes kimaradás pótlását tervezte meg, amelyet tanórák előtt, után iktatott volna be, de mivel elhúzódik a kényszervakáció, várják a minisztériumi döntést a pótlással kapcsolatban.

„A pedagógusok közül az idősebb korosztály is ismeri az Office program összes eszközét, mindegyiküknek van okostelefonja, a Facebookon is majdnem mindenki jelen van, de az új online tanító programokra nincsenek felkészülve a tanárok, erre is kellett volna felkészültséget biztosítani számukra. Ez is egy új kihívása lesz a tanügynek, hogy felkészítse a tanárokat a távoktatásra, az online tanításra, ebbe az irányba kellene a továbbképzőket is fejleszteni, és természetesen a diákokat is fel kell erre készíteni” – mutatott rá az iskolaigazgató, aki szerint annyira hirtelen jött minden, hogy nem biztos, hogy mindenki tudja vagy akarja használni az okos eszközöket erre a célra.

Léta Áron, az erdőszentgyörgyi Szent György Műszaki Szakközépiskola igazgatója elmondta, van egy előkészítő és egy harmadik osztályuk, ahová olyan tanulók járnak – zömében romák –, akiknek nincs internet-hozzáférésük, illetve

létezik egy kilencedikes szakiskolai osztály is, akikkel sem a tanárok, sem pedig az osztályfőnökük nem tudták felvenni a kapcsolatot, annak ellenére, hogy a 16 éves diákoknak van saját okostelefonjuk, de nem kapcsolódnak be az online oktatásba.

A többiekkel az összes tanár felvette a kapcsolatot különböző platformokon keresztül, mint a WhatsApp vagy a Facebook – tette hozzá. „Annak ellenére, hogy a tanárok nem voltak hozzászokva az online oktatáshoz, próbálkoznak vele, mindegyiknek megvan a digitális alapképzése, mivel eddig is minden munkatervet számítógépen készítettek el, és tervük is van az elmaradt tanórák pótlására” – fejtette ki az iskolaigazgató.

Ha nem húzódna ki több mint három hetet az iskolai kimaradás, akkor egy hét alatt két hetet lehetne behozni, 45 perces órákkal reggel 8 órától 17 óráig, szombaton kilenctől ötig, kinéztük a buszjáratot is, mert sok az ingázónk. Szerencsénk van azzal, hogy van két hét vakáció, és előtte iskola másként hetet terveztünk volna

– mondta el Léta Áron.

Az újratervezés jelenti a kihívást

Vannak olyan iskolák azonban, ahol a gyerekek szüleinek nagy része maga is írástudatlan, nincs számítógépük, internet-hozzáférésük, és még csak nem is vidéki iskoláról beszélünk. Bodoki Lili, a marosvásárhelyi Alexandru Ioan Cuza Általános Iskolához tartozó besei tanintézmény pedagógusa összevont osztályt tanít, de egyelőre nem tudja hasznosítani a tanügyminisztérium által felajánlott segédanyagot. „Egyelőre várunk arra, hogy ötletet kapjunk a megoldásra, sok olyan vidéki iskola van, ahol a szülőket nem lehet ilyen formában elérni. A tanügyminisztérium biztosít felkészítőket ezen a téren, de én sajnos nem tudom azt a tudást jelen pillanatban hasznosítani. A kihívás akkor fog igazán felerősödni, amikor újra kell terveznem, szelektálnom kell” – osztotta meg aggályait velünk a tanító, aki szinte csak hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik a besei intézményben.