Mégsem ingyenes a parkolás, de nincs, aki büntesse az autósokat

Simon Virág 2020. március 20., 10:03

Ingyenes a parkolás Marosvásárhelyen – jelentette be közösségi oldalán csütörtökön reggel Claudiu Maior, Marosvásárhely polgármesterének személyes tanácsadója. Később kiderült, hogy erről szó sincs.

Fotó: Gálna Zoltán

Dorin Florea városvezető személyes tanácsadója, Claudiu Maior csütörtökön reggel bejelentette, hogy bezárják az orosz piacot és a szükségidőszak idején nem lesznek fizetősek a marosvásárhelyi parkolóhelyek. A jó hír gyorsan terjedt. Eljutott a marosvásárhelyi tanácsosok fülébe is, akik csütörtökön délben, első alkalommal online ülést tartottak. Az online tanácsülés azt jelentette, hogy mindenki telefonon vagy laptopon jelentkezett be és került összeköttetésbe másokkal. 

A tanácsosok közül többen szóvá tették, miként lehetséges, hogy tudtuk nélkül függesztették fel a parkolási díjak beszedését, az egész szolgáltatást. Hangsúlyoztak, hogy

a díjak beszedésének felfüggesztésére, a parkolás ingyenessé tételére tanácsi határozatra volna szükség, erről nem dönthet a polgármester tanácsadója.

A közterületekért felelős igazgatóság vezetője, Florian Moldovan azt próbálta magyarázni, hogy mivel korlátozták az emberek közötti kapcsolatokat, el akarták kerülni, hogy a marosvásárhelyiek pakolócédulákat vásároljanak, illetve a bírságok kiszabásával megbízott alkalmazottak az utcán legyenek. A tanácsosok azonban nem tágítottak, azt hangoztatták, hogy nem lehet hivatalos döntés nélkül ilyen „enyhítést” meghozni.

A Székelyhon érdeklődésére a városháza sajtószóvivője, Cosmin Blaga azt mondta, hogy a piacigazgatóság tevékenységét szűkítettek, az alkalmazottak és a lakosság közötti érintkezési felületet csökkentették, így nem fogja senki ellenőrizni, hogy ki fizette ki a parkolóhelyért a díjat és ki nem.

Továbbra is fizetéses a parkolás és arra biztatjuk a városlakókat, hogy a mobiltelefon applikációval intézzék a díjak törlesztését

– magyarázta.

Maior közösségi oldalán átírták az eredeti bejegyzést, és jelenleg az áll ott, hogy a piacigazgatóság azon alkalmazottait, akik a fizetéses parkolók felügyeletével, a díjak törlesztésével és a büntetések kirovásával foglalkoztak, „visszahívták” az utcákról.