Megszakította a karantént, lement vásárolni, de az eladók elküldték és feljelentették

Simon Virág 2020. március 19., 15:04

Noha Maros megyében csütörtökön nem jelentettek újabb megbetegedést, aggasztóan nő az otthoni megfigyelés alatt lévők száma, és a kórházban lévők száma is emelkedett.

Zárva a karanténban lévők előtt. Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

Maros megyében csütörtökön

húsz negatív eredményt küldtek vissza Kolozsvárról, de újabb ötvenhárom eredményre még várni kell.

Jelenleg a fertőző betegségek klinikáján tizenkét személyt tartanak megfigyelés alatt, kettővel többet, mint szerdán. A koronavírussal fertőzött személyek száma továbbra is négy.

Szinte megkétszereződött az otthoni karanténban lévő személyek száma, a szerdai 498-hoz képest, csütörtökön délben már 850-en voltak. Ez jó hír is lehet, hiszen azt jelenti, hogy a külföldről érkezők bevallják, hogy honnan jönnek, és tizennégy napig vállalják, hogy nem érintkeznek másokkal. Légi úton érkeztek a megyében az elmúlt 24 órában harminckilencen Budapestről, közülük ketten kellett otthoni karanténba vonuljanak. De

a dortmundi repülőjárat mind a negyvenhét utasának vállalnia kellett, hogy két héig nem hagyja el otthonát.

A közösségi hálón lévő bejegyezésekből és a prefektúra közleményéből is az derül ki, hogy a helyi közösségek, polgármesterek, de a rendőrség és a helyi közegészségügyi igazgatóság szakemberei is komolyan veszik a járvány terjedésének megfékezésére hozott intézkedéseket. Maros megyében eddig öt esetben indítottak bűnügyi eljárást olyan személyek ellen, akik nem vallották be, hogy honnan érkeztek, holott fertőzött területekről jöttek haza. Ezenkívül

két személyt azért büntettek meg, mert elhagyták otthonukat, holott karanténban voltak. Egyikük egy helyi kisboltba ment vásárolni, de onnan az eladók elküldték, és fel is jelentették.

Marosvásárhelyen tízezer lejre büntettek egy nagyáruházat, mert nem tartotta be a járvány megfékezésére hozott előírásokat, és nem korlátozta a belépést, nem tette meg a szükséges óvintézkedéseket.

Jelenleg csak naponta egyszer közölnek adatokat a koronavírussal fertőzött személyek számáról, így legközelebb pénteken kora délután lehet újabb adatokat megtudni.