Mi lesz az iskolai takarítókkal, büfésekkel, kapusszolgálattal?

Korpos Attila 2020. március 19., 22:00

A koronavírus-fertőzés terjedése miatt bezárt több közigazgatási és oktatási intézmény, ezek kötelékében pedig veszélybe kerültek bizonyos munkakörök. Az iskolákban a takarító személyzet és a büfések, a sportrendezvények elhalasztásával pedig a biztonsági szolgálat maradhat munka nélkül.

Nagy szükség van a takarító személyzetre a fertőtlenítés után is Fotó: Balázs B. Árpád

A csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium igazgatója, Tamás Levente leszögezte,

a takarítói munkakör nemhogy nem szűnt meg, de még nagyobb terhelést kapott.

„Kedden fertőtlenítés volt a főépületünkben. Ez több mint egyhetes állandó munkát jelent majd a takarítóknak, amíg sikerül mindent a protokollnak megfelelően megtisztítani” – fogalmazott az igazgató. Mivel két épülettel is rendelkeznek (főépület és kollégium), nem tartja reális veszélynek a munkakör megszűnését.

A kapusszolgálatot külsős cégtől rendelik meg, amely szintén aktív maradt az oktatási rendszer felfüggesztése után is.

„Nemcsak személy-, de vagyonvédelemről is szó van mindkét épületünk esetében, erre is szükség van jelenleg” – ismertette. A büfé bérleti szerződés alapján van kiadva egy helyi, péktermékeket forgalmazó vállalkozásnak, az ő esetükben átcsoportosítás történt.

Pont ellenkező helyzet áll fenn, ugyanis amíg nálunk jelenleg nincs értelme a büfé működésének, addig a péktermékeket forgalmazó üzletben munkaerőre van szükség. Így egyszerű módon át tudták helyezni őket

– vázolta az igazgató. Bár a titkárság és könyvelőség működése folytonos, igyekeztek átállni az online ügyintézésre a személyes kontaktus elkerülése érdekében.

Nőtt a felelősség

Megkérdeztük a város egyik legnagyobb őrző-védő szolgálatát is, milyen mértékben érintik őket a korlátozások. András Róbert, a Dakota Security Service ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, felértékelődött a szerepük a jelenlegi helyzetben. „Őrző-védő szolgálatunk folyamatos, a környékbeli élelmiszeripari vállalkozások nagy többségénél jelen vagyunk. Csupán egyetlen vállalkozás esetében mondta azt a tulajdonos, hogy egy fővel kevesebb biztonsági emberre van szüksége” – fogalmazott az ügyvezető. Elmondta továbbá, hogy 

mivel jelenleg sok helyen nagy hangsúlyt fektetnek a beléptetés szabályozására, így több munkaköri feladata van egy biztonsági őrnek.

„Több papírmunka hárul rájuk a belépések nyomon követése miatt, szigorúbban be kell tartatniuk az előírásokat, fertőtleníteniük kell a környezetüket, és bizonyos helyeken védőmaszkot kell viselniük” – sorolta. Noha az elmaradt sportrendezvények miatt (ahol több helyen ők biztosították volna a helyszínt) pénzügyi kieséssel számolnak, az őrző-védő szolgálat stabilitása megmaradt.

A cég takarítói munkaköre sem sínylette meg a változásokat, a stabil munkapontok megmaradtak, de természetesen több tisztítószert kell használniuk az alkalmazottaknak.

„Mi igyekszünk alkalmazkodni minden intézkedéshez” – összegzett az igazgató.

Mint normál esetben

„A jelenleg érvényben lévő szabályozást kell figyelembe venni” – ezt már Jánó Edit, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség vezetője mondta arra a kérdésre, hogy mi történik a fent említett munkakörökkel. Mint fogalmazott,

amennyiben valakinek megszűnik a munkaköri feladata és az elmúlt két évben legalább tizenkét hónapban munkaviszonyban állt, jelentkezhet az ügynökségnél és jogosult lesz a munkanélküli-segélyre.

Ez alól kivételt képez a meghatározott idejű munkaszerződés, amelynek lejártával felbontják a munkaviszonyt. „A munkatörvénykönyv szabályozásán még nem változtattak. Amíg a krízishelyzetnek megfelelő új döntések nem születnek, addig a jelenleg érvényben lévő törvényeket kell betartani” – szögezte le.