Veszélyes fákat vágnak ki Bögöz határában és a Kalondán

Fülöp-Székely Botond 2020. március 19., 10:24

Előre megtervezett és engedélyezett módon vágják ki az idősebb fákat a 137-es jelzésű megyei út mentén Bögöz határában, erre a biztonságos közlekedés miatt van szükség. Több helyen is fog hasonló munkálatokat végeztetni a Székelyudvarhelyi Magánerdészet.

Az esetleges baleseteket szeretnék megelőzni a Bonta-szorosban Fotó: Erdély Bálint Előd

Olvasónk jelezte, hogy fakitermelés van folyamatban Bögöz Székelyudvarhely felőli határában, ahol hétfőn némi ideig még a forgalmat is lezárták az ott dolgozók. Elsőként Farkas Mózest, a község polgármesterét kerestük fel, aki elmondta, őt ugyan nem avatta be a részletekbe a Székelyudvarhelyi Magánerdészet, de úgy tudja, hogy forgalombiztonsági szempontból van szükség az idősebb, veszélyesnek mondható fák kivágására. A Bonta-szorosban ugyanis

számtalanszor okoztak gondot az esős, szeles időszakokban kidőlő fák, amelyek rendszerint elzárták a 137-es megyei utat.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Kádár Attila, a Székelyudvarhelyi Magánerdészet vezetője megerősítette, előre tervezett, engedélyezett fakitermelésről van szó. A Hargita Megyei Prefektusi Hivataltól kapott egy levelet az intézményük, amelyben

felkérték őket, hogy az út közelében található idősebb, veszélyesnek mondható fák kivágásával járuljanak hozzá a biztonságos közlekedéshez.

Ők még az év elején kibélyegezték a fákat, és a rendőrségtől, illetve a Közúti Hatóságtól (ARR) is engedélyt kértek, hogy a veszélyesebb vágások idejére korlátozhassák a forgalmat. Egyelőre csak a munka egy részét tudták elvégezni a kitermelők, így folytatják, amint erre lehetőségük nyílik. Éppen ezért a későbbiekben is lehet ott forgalomkorlátozásokra számítani.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Kádár arra is kitért, hogy az elkövetkezőkben hasonló céllal fognak kivágni fákat a 137-es megyei úton a décsfalvi híd közelében, valamint a kisgalambfalvi leágazás előtti vasúti átjáró környékén. Közölte, mindemellett

kijelölték a kivágásra szánt beteg, idős fákat Farkaslaka és Korond között is, hiszen ott is többször voltak problémák a szélsőséges időjárási viszonyok között.

„Itt már nagyobb mennyiségű fát kell kivágni biztonsági okokból, így keresnünk kell egy olyan időszakot, amikor a legkevesebb kellemetlenséget okozzuk a járműforgalom lezárásával, korlátozásával” – magyarázta a szakember.

Fotó: Erdély Bálint Előd