Szerda este csukott ablak mellett: lángolt a Suta-domb

Pinti Attila 2020. március 18., 19:40

Csíkszereda két városrészét is elárasztotta a település határában lévő Suta-dombon pusztító tarlótűz miatti füst. Az elmúlt napokban több városszéli részen is égett a száraz növényzet.

Fotó: Pinti Attila

Tűzoltókat vezényeltek szerda délután a Csíkszereda és Szentlélek közötti Suta-dombhoz, miután – valószínűsíthetően felelőtlen gyújtogatás miatt – begyulladt a száraz aljnövényzet. A csíkszeredai hivatásos alakulat több tűzoltója küzdött a fel-felerősödő légmozgás miatt gyorsan terjedő lángokkal. A város felé fújó szél a Tudor és a Kalász lakótelepek irányába vitte a sűrű füstöt.

Fotó: Pinti Attila

Az elmúlt napokban egyébként Csíkszereda északi kijáratánál, Csicsó határában és a déli oldalon, Csíkszentkirálynál is égett a tarló.

A szerdai nap folyamán négy avartűznél kellett beavatkozniuk a Hargita megyei tűzoltóság egységeinek – tájékoztat közleményben az intézmény. A lángok megközelítőleg 5 hektárnyi területen csaptak fel Gyergyótölgyes községben, valamint két hektáron Maroshévízen és Csíkszereda közelében. Az eseteknél félő volt, hogy a lángok továbbterjedhetnek erdős területekre, illetve gazdasági épületekre, de a tűzoltók hatékony beavatkozásának köszönhetően sikerült megakadályozni a tűz továbbterjedését. A lángokat sikerült eloltani, így nem keletkeztek anyagi károk.

{K1}