Rosszban a jót: sokakat önkéntességre sarkallt a járványveszély

Kovács Eszter 2020. március 19., 09:05

Az olaszországi és kínai tapasztalatok szerint az idős korosztályt érinti legsúlyosabban a koronavírus-fertőzés. Az országos és helyi hatóságok is erre figyelmeztetik az érintetteket: a nyugdíjasok maradjanak otthon, kerüljék a zsúfolt helyeket. De mi van akkor, ha több hétig, hónapokig elhúzódik a szükségállapot? 

Térképen azok, akikre számítani lehet Székelyudvarhelyen. Bővíthető a lista Fotó: segitunk.online

Székelyföld több városában is csírázik a civil kezdeményezés a járványkrízisben: szomszédok, ismerősök segítenek egymáson, többen a közösségi hálón ajánlották fel, hogy idős ismerőseiknek segítenek a bevásárlásban, gyógyszereik kiváltásában. Székelyudvarhelyen mindez szervezett formát öltött, lapcsaládunk munkatársa, Szőke László felhívására

néhány nap alatt nemcsak weboldal, de telefonos applikáció is készült, továbbá mintegy ötven helyi önkéntes csatlakozott a kezdeményezéshez.

Gyorsan szerveződő közösség

A Segítsünk egymáson! felhívás célja olyan, egyelőre székelyudvarhelyi önkéntesekből álló közösség szervezése, amelynek tagjai a vírus által veszélyeztetett korosztályt segítik: elvégzik helyettük a bevásárlást, kiváltják gyógyszereiket, segítenek a szállításukban, esetleg kutyát sétáltatnak, besegítenek a főzésben. A felhívásra rövid idő alatt ötvenen jelentkeztek, ezért a kezdeményezők a napokban a segitunk.online nevű weboldalt is beüzemelték, amely leegyszerűsíti a részvételt.

Az online felületen további önkéntesek is jelentkezhetnek (név, pontos cím és telefonszám szükséges, hogy az interaktív térképen jelölni lehessen az önkéntest), illetve itt böngészhet az is, akinek segítségre van szüksége, ugyanakkor a szükségállapot idején nyitva tartó gyógyszertárak, drogériák és élelmiszerüzletek listája is megtalálható a weboldalon. A napokban elkészült a kezdeményezés webalapú mobil applikációja is (egyelőre csak Androidra): ez hangolja majd össze az önkéntesek tevékenységét.

A fertőzéstől óvnák meg az idős korosztályt. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Fontos hangsúlyozni, hogy

a kezdeményezés nem azért jött létre, hogy a civilek megkerüljék a hatóságokat, hanem hogy segítsék munkájukat.

„Most csak a szándék a kérdés, azokat keresem, akik vészhelyzetben másokon is tudnak, tudnának segíteni. A cél, hogy a lehető legjobban le tudjuk fedni Székelyudvarhely különböző városrészeit” – fejti ki Szőke László, hozzátéve, hogy a helyi és a megyei hatóságok is jelezték partnerségi szándékukat.

Máshol is van segítő szándék

Gyergyószentmiklóson is létezik hasonló kezdeményezés, civilek itt is felajánlották segítségüket az időseknek. Mint Nagy Zoltán polgármester elmondta, egyeztetnek civil szervezetekkel és önkéntes magánszemélyekkel is annak érdekében, hogy az ilyen típusú ellátás a lehető legkisebb kockázat mellett és a lehető leghatékonyabban valósuljon meg. Ugyanis nem elég a jó szándék, a vírus terjesztésének esélyét a legkisebbre kell csökkenteni.

Csíkszeredában spontán módon alakult a civil kezdeményezés, tömbházak hirdetőfalain jelentek meg a szórólapok, amelyeken önkéntesek ajánlják fel segítségüket: orvosságot, élelmiszert vásárolnak az időseknek. A kezdeményezőkkel a Civil Csíkszereda csoportban lehet felvenni a kapcsolatot.