Sokat tehetnek a civil szervezetek az idősekért a jelenlegi helyzetben

Antal Erika 2020. március 22., 21:07

Nagyon sok az idős, magányos ember, akiken a civil szervezetek úgy segíthetnek, ha érdeklődnek a hogylétük felől, ha ellátják a legfontosabb élelmiszerekkel, gyógyszerekkel – hívta fel a figyelmet Tulit János, a Máltai Szeretetszolgálat Maros megyei szervezetének elnöke. 

Az idősek a legveszélyeztetettebbek. A civilek rajtuk segíthetnek most a leginkább Fotó: Haáz Vince

A Vörökereszt Maros megyei szervezete húsz önkéntessel segíti azokat az idős, vagy a külvilágtól elzárt személyeket, akik nem tudják ellátni magukat élelemmel, gyógyszerrel, vagy más létfontosságú dologgal. Annak ellenére, hogy többen is kifejezték segítőkészségüket, azt, hogy szívesen vállalnának önkéntesi feladatot a szervezetnél, a Vöröskereszt ebben az időszakban nem foglalkoztat új személyeket.

Ahogy Magda Bercea, a szervezet Maros megyei elnöke fogalmazott, nem áll módjukban kiképezni a frissen jelentkezőket, ezért arra kér minden fiatalt, aki segíteni szeretne, hogy a környezetében próbálja hasznossá tenni magát. Akár a szomszédai között, a tömbházban, ahol lakik, az utcában érdeklődjön, vannak-e olyan idős vagy beteg emberek, akiknek jól jönne a segítségnyújtás.

Mindenben segítenek

Ha valamennyi civil szervezet elvállalja, hogy gondoskodik néhány idős, magányos személyről, akkor az ellátási problémák megoldódnak – mondta Tulit János, aki arról számolt be, hogy munkatársaival azokat az időseket látogatják, akiknek nincsenek hozzátartozóik. „Érdeklődünk, hogy mire van szükségük és azt házhoz szállítjuk. Ha nem muszáj, nem lépünk be a lakásba, csak az ajtó elé tesszük a csomagot, mert magunkat is védjük” – magyarázta a szeretetszolgálat elnöke.