Most derül ki igazán, hogy kire számíthatunk

Székelyhon 2020. március 18., 18:41

Kedden múlt egy hete, hogy be vagyunk zárva, vagy másképp mondva, bezárkózva itt Olaszországban. Nézzük a híreket, a vírus nem jött közelebb, tudtommal egy innen húsz kilométerre lévő másik településen van a hozzám legközelebbi beteg.

Ez látható a lakásom ablakából: senki az utcán, itt, ahol máskor pezseg az élet Fotó: Katona Era

Kedden múlt egy hete, hogy be vagyunk zárva, vagy másképp mondva, bezárkózva itt Olaszországban. Nézzük a híreket, a vírus nem jött közelebb,

tudtommal egy innen húsz kilométerre lévő másik településen van a hozzám legközelebbi beteg.

Munka nincs, a pazarló életmód most megszűnik létezni. Most derül ki igazán, ki kire számíthat, az emberek magukra maradva vajon segítik-e egymást, összetartanak, vagy még a bajban is tapossák tovább a másikat. Családok vannak összezárva, épp ideje csak egymásra figyelni. Én egy jászvásári román lánnyal lakom egy apartmanban, olasz kollégáim múlt hétfőn a karantén bevezetése előtt hazautaztak. Külön háztartásban vagyunk, de amikor főzünk, meghívjuk egymást. Az este kártyáztunk kettesben, és megittunk pár pohárral. Ezzel is telik az idő.

A szomszédságban senki nem kér semmit a másiktól, de ami van nekem, azt megosztom, ami másnak van, megosztja velem.

Már az ételmaradékot sem dobom ki, tárolom vagy lefagyasztom.

Nem tudni, mikor lesz jövedelem

Mivel nincs munka, így azt sem tudjuk, mikor lesz jövedelem, és egyelőre információnk sincs arról, hogy mire számítsunk, ha ez az állapot hónapokig is eltart. Merthogy azt hallani, hogy már nem is április 3-ig lesz karantén, hanem akár május közepéig is.

Az olaszországi magyarok egyik Facebook-csoportjában is erről beszélnek. Igyekszik mindenki biztatni a másikat. „Ki kell tartani, és

felelősségteljesen el kell fogadni, hogy most egy darabig nem mehetünk haza.

Nagyon fontos, hogy mindenki otthon maradjon pár hétig, hogy megóvjuk ezzel rokonaink, szeretteink életét. A kétkedőket, cinikusokat is megkérném, kezelje felelősségteljesen az ügyet, hisz közös ügy. Csak együtt tudjuk megállítani!” – írja valaki, és általában mindenki így gondolja.

Persze terjednek a legkülönbözőbb elméletek is a koronavírus-járvány eredetéről és céljáról(?!). Kína akarja ezzel tönkretenni Amerikát, vagy Trump Kínát. Idézek egy mondatot: „Mindezt gazdasági lefékezés céljából, ahol a vírusban elhunyt embereket sajnos járulékos vesztességnek tekintik” – higgyük? Ne higgyük? Sosem fogjuk ezt megtudni...

A lélek próbája ez a nehéz időszak

Sok az üres idő, így egyre többet elmélkedik az ember, és mások mélyebb gondolatainak olvasására, értelmezésére is megvan most bőven a lehetőség. „Lelassulva könnyebben észre fogod venni, mi a valódi érték az életedben, hogyan éltél eddig, és mi az, amire szíved legmélyén vágysz. A lélek próbája ez a nehéz időszak, amikor eldől, hogy ki merre folytatja útját, elsüllyedve a félelem homályától vagy felülemelkedve a szeretet által. Nézzetek a szívetekbe, és tartsatok ki, hisz semmi sem történik véletlenül! Ez most az első igazi nagy próbája a világ ébredésének” – olvasom valahol.

Hajnalig fent vagyunk, mert mindenki virtuálisan tartja a lelket a másikban, próbálunk elszakadni a valóságtól.

A mostani információm szerint április 3-ig tart a karantén, de ez változhat és továbbtarthat.

Ha lehetőségem lenne, akkor sem mennék haza, bármilyen nehéz a helyzet. Igen, van bennem félelem, de sem a magam, sem az embertársaim egészségét nem kockáztatnám a hazautazásommal. Próbálom türelmesen kivárni a végét. Csak egészség legyen. Andrà tutto bene! Minden rendben lesz!

(folytatjuk)

Katona Era, Olaszország

{K1}