Bezárják a vendéglőket, kávézókat, az orvostanhallgatókat is beosztják a kórházakba

Székelyhon 2020. március 17., 21:43

Felfüggesztik az országban működő éttermek, kávézók és más vendéglátóipari egységek tevékenységét a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatása érdekében. 

A vendéglátásban is leáll az élet a koronavírus miatt. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A rendkívüli intézkedéseket Marcel Vela belügyminiszter jelentette be kedden este. A tárcavezető által jóváhagyott, kedden 21 órakor életbe lépett rendelet értelmében

ideiglenesen beszünteti tevékenységét valamennyi, élelmiszer és szeszes ital felszolgálására és forgalmazására szakosodott étterem, vendéglő, szálloda, kávézó vagy bármilyen más vendéglátóipari egység.

Kizárólag azok a kereskedelmi egységek folytathatják működésüket, ahol nem közvetlenül szolgálják ki a vendégeket. Ezen túlmenően csak a drive in, room service rendszerben és a házhoz szállítás engedélyezett.

Betiltottak továbbá minden beltéri kulturális, tudományos, művészi, sport, vallási, szerencsejáték-rendezvényt, valamint gyógykezelést. Ugyancsak tilossá vált a több mint száz fős kültéri események szervezése. Az ennél alacsonyabb létszámú, szabadtéri rendezvények esetében a szervezők kötelesek biztosítani legkevesebb egy méter távolságot a részvevők között.

 Felfüggesztik továbbá két hétre szerdától a Románia és Spanyolország közötti valamennyi repülőjáratot.

Marcel Vela belügyminiszter egyúttal felkérte a diaszpórában élő román állampolgárokat, hogy elsősorban az itthon élő szeretteikre gondolva tegyenek le arról, hogy ebben az időszakban hazautaznak Romániába. A sürgősségi állapot elrendelése nyomán a rendkívüli helyzetben kulcsszerepet kapó belügyminiszter igyekezett megnyugtatni a lakosságot, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos jelenlegi állapot nem indokolja egyetlen romániai város lezárását vagy az élelmiszer-fejadagok bevezetését.

Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy városokat kelljen lezárni, nem vagyunk abban a helyzetben, hogy racionalizáljuk az élelmiszert

– fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy a hatóságok által hozott intézkedések célja elejét venni a vírus széles körű terjedésének.

Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának (DSU) vezetője bejelentette, a rezidens orvosokat, az orvostanhallgatókat, valamint a posztliceális egészségügyi képzést végzőket is beosztják az egészségügyi intézményekbe és az egészségügyi igazgatóságokhoz az orvosi személyzet támogatása céljából. Arafat közölte, szerdától a sürgősségi osztályok, az intenzív terápiás részlegek és járványos betegségek osztályán dolgozó minden rezidens orvosnak meg kell szakítania más területeken folytatott gyakornoki tevékenységét, és vissza kell térnie saját osztályára. A belgyógyászati és családorvosi rezidenseknek szintén meg kell szakítaniuk gyakornoki tevékenységüket más szakágakban, és jelentkezniük kell a közegészségügyi igazgatóságon, ahol a sürgősségi osztályokra, sürgősségi ügyeletekre vagy ambuláns betegellátókra osztják be őket. Ezen kívül a többi rezidens orvost is nyilvántartásba veszik a közegészségügyi igazgatóságok, hogy szükség esetén a megfelelő egészségügyi intézményhez irányítsák őket. Az egyetemi központokban a negyedéves és annál magasabb évfolyamokon lévő orvostanhallgatókat önkéntes alapon helyezik el a sürgősségi ügyeleteken, amennyiben azok kapacitása ezt megkívánja. Ugyanez történik azokon a településeken is, ahol középiskola utáni egészségügyi oktatás zajlik, itt a másod- és annál magasabb évfolyamokon lévő diákok végezhetnek önkéntes munkát, amennyiben az egészségügyi hatóságoknak szükségük van segítségre. Ha a diákoknak más településen kell hozzájárulniuk az egészségügyi intézmények munkájához, akkor a vészhelyzeti bizottságok szállást és ellátást kell hogy biztosítsanak számukra.
Bogdan Despescu belügyi államtitkár bejelentése szerint a helyi rendőrségek irányítását a hétfőn életbe lépett, egyelőre 30 naposra tervezett sürgősségi állapot idején a megyei rendőr-főkapitányságok látják el. Ebben az időszakban a rendvédelmi szervek nagy létszámban látnak el operatív feladatokat és járőrözést közterületen, ezzel egy időben folyamatosan ellenőrzik a koronavírus gyanúja miatt elrendelt otthoni elkülönítés szabályainak betartását.