Április közepéig biztosan szünetelnek a román labdarúgóligák

Orbán Zsolt 2020. március 17., 19:40

Leghamarabb április második felében, a szükségállapot feloldása után folytatódhatnak Romániában a labdarúgó-bajnokságok, de létezik egy másik forgatókönyv is – közölte kedden Răzvan Burleanu FRF-elnök. 

A foksányi származású sportvezető nem mozdulhat ki lakásából Fotó: Facebook/Razvan Burleanu

A Román Labdarúgó-szövetség első számú vezetője azt követően tartott tájékoztatót, hogy az UEFA az Európa-bajnokság elhalasztásáról döntött, ezáltal lehetőséget biztosítva a tagszervezeteknek a félbeszakított bajnokságok lebonyolítására.

{K1}

Burleanu saját otthonából jelentkezett be a FRF YouTube-csatornáján. A 35 éves sportvezető a hét elején – a szövetség több tagjához és Mirel Rădoi szövetségi kapitányhoz hasonlóan – lakhelyi elkülönítésbe került. A FRF képviselői március elején a Nemzetek Ligája sorsoláson vettek részt Amszterdamban, és az eseményen olyan személyekkel kerülhettek kapcsolatba, akiknek időközben pozitív lett a koronavírus-tesztjük.

Răzvan Burleanu elmondta, a Hollandiában járt román küldöttség tagjai közül mindenki tünetmentes.

Mint a videóban elhangzott, a járvány miatt Romániában 53 labdarúgó-bajnokság szünetel jelenleg. Ezeket múlt héten március 31-ig felfüggesztette a szövetség, ám hétfőn az államfő szükségállapotot rendelt el harminc napra.

Mindez a bajnokságok folytatását is befolyásolja, a szükségállapot feloldásáig, azaz április 15-ig érvényben lesz a kényszerszünet.

Burleanu hozzátette, a FRF által kijelölt munkacsoport több forgatókönyvön dolgozik, ha a helyzet rosszabbra fordul, elképzelhető, hogy csak június közepén lesznek újra mérkőzések. Az európai szövetség kérése alapján a szezont június 28-ig kell befejezni, így utóbbi esetben átalakíthatják a bajnokságok lebonyolítási rendszerét.

Az elnök emlékeztetett, az élvonalban nyolc forduló maradt hátra a felsőházi, és 12 az alsóházi rájátszásból. A másod- és harmadosztályban egyaránt 14 forduló kell még megrendezni, míg az elődöntőnél járó Román Kupában két dátumra van szükség. Ugyanakkor figyelembe kell venni az 1. Liga 12., és a másodosztály harmadik helyezettje között játszandó osztályozót is.