Tízezer lejes bírságra számíthat, aki külföldről hazatérve elmegy szerette temetésére

Iszlai Katalin 2020. március 17., 17:33

Videóüzenetben ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a magyarországi határátlépéssel kapcsolatos fontos tudnivalókat, Konrád Judit kórházmenedzser pedig a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház intézkedéseiről számolt be.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy majd később, a szigorítások feloldása után róják le kegyeletüket a sírhelyeknél az érintettek. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Rendhagyó módon osztott meg kedden információkat a koronavírussal összefüggésben álló tudnivalókról Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere: mindketten videóüzenetben foglalták össze gondolataikat.

Borboly a magyarországi határátlépéssel kapcsolatosan osztott meg fontos tudnivalókat. Mind mondta,

az anyaország lezárta határait, ami azt jelenti, hogy csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére.

Hozzátette, a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával folyatott egyeztetések során az is kiderült, hogy az említett intézkedés minden magyar állampolgárra vonatkozik. Azt is számításba kell venni azonban, hogy Romániához hasonlóan Magyarországon is 14 napig házi elkülönítésben kell tartózkodniuk a magas kockázatú országokból érkezőknek, állandó lakcím hiányában azonban ez gondot okozhat a csak lakcímkártyával rendelkezők számára.

A korlátozások miatt Borboly azt tanácsolta a lakosságnak, hogy lehetőleg ne induljanak haza.

Nagy segítség lenne számunkra, ha azok, akik külföldön dolgoznak, ottmaradnának. Egyelőre a nyugati egészségügyi ellátórendszer sokkal nagyobb kapacitású, sokkal többre képes, mint a romániai. Mi is igyekszünk, de azzal segítenek nekünk, ha ottmaradnak

– húzta alá Borboly.

Arra is kitért, hogy azokra is érvényes a 14 napos otthoni elkülönítés, akik repülővel térnek haza, és amennyiben a bármilyen úton érkezők kapcsolatba lépnek szeretteikkel, őket is elkülönítésre kényszerítik. Ezért is fontos, hogy akik mégis haza szeretnének térni, ne a háziorvosukat keressék, hanem vegyék fel a kapcsolatot az egészségügyi igazgatósággal a 0266-310423-as vagy a 0266-324483-as telefonszámok valamelyikén.

Borboly továbbá arról is beszélt, hogy többen jelezték, hogy temetéseken való részvétel miatt utaznának haza, ám a korlátozások miatt nem vehetnék részt ezeken sem. A szakemberek azt tanácsolják, hogy majd később, a szigorítások feloldása után róják le kegyeletüket a sírhelyeknél. Ezt azért is érdemes betartani, mert

a szabályozás megszegése 10 ezer lejes bírságot von maga után.

Egy másik videóüzenetben Konrád Judit a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház által hozott óvintézkedéseket ismertette. Elmondása szerint számos olyan intézkedést foganatosítottak, amelyek a bennfekvő betegeik és a személyzet védelmét szolgálják.

Ilyen például a kórház kapujában felállított sátor, amelyben kérdőíveket töltenek ki a hozzájuk fordulók annak érdekében, hogy kiszűrhessék azokat, akik esetlegesen érintettek lehetnek a járvány szempontjából. A szülő nők számára külön bejáratot biztosítanak, a kórházban pedig korlátozták a krónikus betegek beutalását, a járóbeteg-rendelőben viszont továbbra is folytatódik a tevékenység.