Jövő nyárra halasztották a labdarúgó-Eb-t – hivatalos

Székelyhon 2020. március 17., 15:30

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kedd délutáni videokonferenciáját követően bejelentette: a koronavírus-járvány terjedése miatt jövő nyáron rendezik meg a 2020-ra tervezett kontinensviadalt, amelynek Románia és Magyarország is társrendezője. 

A budapesti Puskás Aréna az Eb egyik helyszíne Fotó: MTI

Ezzel eldőlt, hogy biztosan elmarad idén nyáron az év egyik legfontosabb nemzetközi sporteseménye, a 16. labdarúgó-Európa-bajnokság, amely június 12. és július 12. között a kontinens tizenkét különböző városában – köztük Budapesten és Bukaresben – zajlott volna.

Az UEFA erről azt követően döntött, hogy kedden délután videokonferencián tanácskozott az 55 tagállam, az európai klubok és játékosok szövetsége, valamint a nemzeti bajnokságok képviselőivel.

A 24 csapatos kontinensviadalt, amelynek Magyarország és Románia is társrendezője, 2021. június 11-e és július 11-e között rendezik meg.

Az Európa-bajnokság elhalasztásával lehetőség nyílik arra, hogy a nyolcaddöntőknél megszakított Bajnokok Ligáját és Európa Ligát, valamint a szintén szünetelő nemzeti bajnokságokat befejezzék az idén.

Júniusban rendezik a Nemzetek Ligája rájátszását

Márciusról júniusra halasztották a Nemzetek Ligája rájátszásának párosításait – erről is döntöttek az UEFA videokonferenciáján. A Bulgária–Magyarország és az Izland–Románia párharcok győztesei egymás ellen játszanak a jövőre halasztott Eb-n való részvételért.

Emellett várhatóan több más, jövőre tervezett esemény időpontja is módosul, így a 2021 júniusára tervezett Nemezetek Ligája négyes döntőjének, a szintén jövő nyári 24 csapatos klub-vb-nek vagy a Magyarország és Szlovénia által közösen megrendezendő U21-es Eb-nek (2021. június 9–26.) az időpontja.