A vírushelyzettel kapcsolatos, hasznos információkat tartalmazó weboldalt indított a kormány

Székelyhon 2020. március 17., 15:28

Beüzemelte a kormány a stirioficiale.ro online platformot, ahonnan ellenőrzött információkat kaphatunk a koronavírussal kapcsolatos helyzetről, hozzáférhetünk az országos vészhelyzeti bizottság határozataihoz.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

A kormány kedden arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a COVID-19 Ştiri Oficiale platform a kormányfőtitkárság és a Code for Romania program együttműködésével valósul meg, és célja, hogy a lakosság ellenőrzött forrásból tájékozódjon.

Antonel Tănase, a kabinet főtitkára a közleményben azt írta, a platformot továbbiakkal bővítik ki:

  • a „Date la Zi” a koronavírusos esetekről fog beszámolni az anonimitás tiszteletben tartásával,
  • a „Stăm Acasă” a lakhelyi elszigetelődésbe vonult személyek listáját összegzi, a „Diaspora Hub” a külföldön lévőkkel kommunikál,
  • a „Ce Mă Fac” felületen kérdőíveket lehet kitölteni annak érdekében, hogy a lakosság jobban megértse a helyzetet, és
  • a „RO Help” a beérkező segélyeket rendszerezi.

Sabin Sărmaş, a Románia Digitalizálásáért Hatóság elnöke kifejtette, az általa vezetett intézmény számára elsődleges fontosságú, hogy

a technika megoldásait latba vetve megfékezzék a koronavírus terjedését, ennek érdekében pedig önkéntesek segítik a hatóság munkáját.

„Köszönjük az önkénteseinknek, és minden intézménynek, amely megértette, hogy a technika minden eddiginél hasznosabb lehet most a világszerte élő román állampolgárok számára” – idézte a közlemény Sărmaşt.