Négy barát megindult, és megtisztították egy patak szemetes szakaszát

Gergely Imre 2020. március 17., 12:36

Förtelmes állapotok uralkodnak Gyergyószentmiklóson a Békény-patak medrében. Hiába a számtalan felhívás és önkéntes takarítási akció, vannak, akik továbbra is úgy gondolják, a patak szeméttárolónak való. A helyzeten némiképp javított egy baráti megmozdulás.

Fotó: Simon László

Nem tettek közzé nyilvános felhívást, nem toboroztak további önkénteseket, hanem maguk vállalták azt a nem kis feladatot, hogy megtisztítsák a Békény egy különösen szemetes szakaszát.

Négyen húsz darab 250 literes és húsz darab 100 literes zsákot töltöttek meg többnyire műanyag, kisebb részben üvegpalackokkal, amelyeket a patak medréből, illetve a vízfelszínről szedtek össze,

ahol azok fennakadtak az ágakon. A szombati pataktakarítás egyik résztvevője, Simon László a Facebookon osztott meg erről képeket. Megkeresésünkre elmondta, az összegyűjtött mennyiség úgy értendő, hogy

a flakonokat alaposan összenyomták, mert különben legalább kétszer annyi zsákra lett volna szükség ennyi szeméthez. 

Tisztában vannak azonban azzal is, hogy ez egy olyan vállalás, aminek csak pillanatnyilag van értelme és látszata, amíg az emberek hozzáállása nem változik.

{A}

„Rengeteg olcsó pálinkás üveget szedtünk ki, azt üzleteknél piálgató tisztességes, becsületes, székely és más gyergyói emberek dobálják bele, ahogy természetesen az egyebeket is. 

Fölöttünk a völgyön nincs senki más, nem lehet másokra fogni, ez a mi művünk, a gyergyóiaké”

– fogalmazott Simon.

Fotó: Simon László

A múlt évben egyébként több alkalommal is szerveztek Gyergyószentmiklóson medertakarítási akciókat, volt, hogy több mint hetven ember részvételével. Több tíz köbméternyi szemetet szedtek ki a vízből, de munkájuk eredménye egyáltalán nem látszik. Részmegoldás lehet a Len Emil alpolgármester által szorgalmazott önkormányzati fejlesztés: egy máshol már bevált

rácsos szerkezetet helyeznének a Békénybe, amely felfogja majd a vízfelszínen úszó szemetet, és azt egy géppel kiemelve lehet tisztává tenni a patakot.

Fotó: Simon László