Nagyobb önrész kell az uniós támogatás mellé Csíkszeredában

Kovács Attila 2020. március 17., 12:02

A tervezettnél több pénzt kell fordítania önrészként a csíkszeredai önkormányzatnak a fenntartható mobilitási terv alapján tervezett fejlesztések költségeire, amelyeket európai uniós támogatással készülnek kivitelezni.

A Hargita utca és a vasúti felüljáró híd is megújul. Több évre való munka Fotó: Gábos Albin

Közel 9 millió lejjel kell növelni a város hozzájárulását azokhoz a fejlesztésekhez, amelyeket a fenntartható mobilitási terv alapján európai uniós támogatással végezhetnek Csíkszeredában az elkövetkező három évben – erről döntött hétfői rendkívüli ülésen az önkormányzati képviselő-testület. A februárban elfogadott határozat szerint az áfástól 151 millió 745 ezer lej összértékű projektből 30,8 millió lej lett volna a város önrésze, amely a teljes el nem számolható költséget, illetve az elszámolható összeg 2 százalékát jelentette volna.

Jelentős átalakítás

A pályázati útmutató egyik előírása szerint viszont az elszámolható költség megyeszékhelyenként nem haladhatja meg a 25 millió eurót, ez az összeg a dokumentumban rögzített árfolyamon számolva 114 millió 360 ezer lej. Emiatt a februárban elfogadott határozatot módosítania kellett az önkormányzati képviselő-testületnek, az önrészt pedig 30,8 millióról 39,6 millió lejre növelni.

{A}

A tervezett beruházások kiterjednek a Hargita és Kossuth Lajos utcák felújítására, ahol kerékpársávokat, illetve buszsávokat is terveznek létesíteni, az útszéli parkolóhelyek jelentős részét felszámolva. De

a projekt része a vasúti felüljáró híd újjáépítése, illetve a távolsági autóbuszállomás átalakítása és felújítása, ahol a városi közszállítás járművei is helyet kapnak majd.

A projekt kiterjed további 23 sűrített földgázüzemű autóbusz beszerzésére is, amelyek a városi tömegközlekedést biztosítanák nagyobb járatsűrűséggel, ezeknek külön telephelyet is létesítenek.

Finanszírozásra várnak

Kérdésünkre Ráduly Róbert Kálmán polgármester elmondta, jelenleg a beruházások terveinek elkészítése történik, és számításaik szerint a projekt finanszírozási szerződését áprilisban lehet majd aláírni. Hozzátette, ez függ a jelenlegi helyzettől is, hogy a központi közigazgatás milyen gyorsan fog tevékenykedni, de a  folyamatnak véleménye szerint most fel kell gyorsulnia.