Hamis riasztásnak bizonyult a magát koronavírus-fertőzöttnek beállító személy hívása

Bíró Blanka 2020. március 16., 20:52

A lakosság megértését kéri, nyugalomra és felelősségteljes magatartásra int András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója. Vasárnap este hamis koronavírusos riasztás futott be a sepsiszentgyörgyi mentőállomásra.

A kórház előtti sátor. Felelősségteljes viselkedésre szólít fel az egészségügyi intézmény igazgatója Fotó: Bíró Blanka

 „Arra kérek mindenkit viselkedjen felelősségteljesen, hiszen ha a kórházi alkalmazottak megfertőződnek, a kórház karanténba kerül, az azt jeleni, hogy senki nem jöhet be, és nem mehet ki. Akkor az életmentő beavatkozásokat sem tudjuk elvégezni, például a szívinfarktusos betegeket sem tudjuk ellátni” – részletezte az igazgató.

{A}

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a járványtani szűrésen senki ne hazudjon, hiszen annak beláthatatlan következményei lehetnek. A kórház vezetősége több forgatókönyvet is kidolgozott arra az esetre, ha a koronavírus-fertőzött gyanús vagy igazolt betegeket már nem tudják fogadni a hat országos központban. Első lépésben a fertőző betegségek osztályán, egy különálló épületben látják majd el ezeket a betegeket. Ez azzal is jár, hogy ebben az épületben már a héten berendeznek egy második intenzív terápiás osztályt, ahol majd csak a koronavírus-fertőzötteket kezelik. A megyében 13 intenzív terápiás szakorvos dolgozik, ők kell szükség esetén két ügyeleti vonalat biztosítsanak. A sepsiszentgyörgyi kórházban jelenleg 11 lélegeztetőgép van, még további hármat kaphatnak a kisvárosi kórházakból.

Korlátozott tevékenység

Az egészségügyi minisztérium felhívása értelmében a héten felére kell csökkenteni a kórházi beutalások számát, így csak a sürgős műtéteket végzik el. A halasztható műtéti beavatkozások azért is elmaradnak, mert nagyon megcsappant a véradók száma, és ezzel együtt a vérkészlet.

Az erre a hónapra beütemezett onkológiai kezeléseket elvégzik, ám valószínű, hogy áprilisban már halasztani kell ezeket is.

A járóbeteg-rendelőben is korlátozták a tevékenységet, ám nem függesztették fel a betegellátást, mert ezzel a sürgősséget terhelték volna túl. Jelenleg a kórházban megvannak a szükséges felszerelések, 15 ezer védőmaszk áll a rendelkezésükre, és még rendeltek. A kórház varrodája műtős ruházatot készít, hogy ne jussanak oda, hogy ha elfogy, nem lesz honnan pótolni. A fertőtlenítőket országos közbeszerzéssel kell beszerezni, András-Nagy Róbert reméli, ez zökkenőmentesen lezajlik.

Hamis riasztás

Vasárnap este hamis koronavírusos riasztás futott be a sepsiszentgyörgyi mentőállomásra. A betelefonáló azt állította, Ausztriából érkezett haza, lázas, koronavírus-fertőzésre utaló tünetei vannak. Beindult a gépezet, riasztották a közegészségügyi igazgatóságot – mondta Cristian Cimpoi, a megyei mentőszolgálat vezetője. Próbálták visszahívni a számot, ám nem válaszolt senki. Ennek ellenére a mentőcsapat kiszállt a helyszínre, hiszen nem kockáztathatták, hogy magára hagyják a beteget, aki talán már nem is tud válaszolni a hívásra.

A helyszínen kiderült, hogy a megadott cím nem is létezik, a Szegfű utcában nincs olyan szám, a riasztás hamis volt. Értesítették a rendőrséget, bűnvádi eljárást kezdeményeznek.

A sürgősségi kórház igazgatója, András-nagy Róbert is hangsúlyozta, nulla toleranciát hirdetnek, minden esetben, ha valaki megpróbálja félrevezeti az egészségügyi alkalmazottakat, eljárást kezdeményeznek.