2,4 millió lejt pályázhatnak meg a Maros megyében működő civil szervezetek

Simon Virág 2020. március 16., 19:31

Idén is öt kategóriában hirdet pályázatot a Maros megyei önkormányzat. A civil szervezetek, egyházak, szociális szervezetek, ifjúsági és diákszervezetek, sportolók és sportegyesületek összesen 2,4 millió lejre pályázhatnak.

Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Az érdekeltek kulturális rendezvényekre, vetélkedők, konferenciák szervezésére, egyházi ingatlanok karbantartási és javítási munkálataira, sporteseményekre és versenyeken való részvételre igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást.

{A}

A kiírás kapcsán Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke kiemelte: „Az idei szűkös költségvetés nem tette lehetővé, hogy növeljük a pályázati alapokat, de megpróbáltuk a tavalyi szinten tartani ezeket a támogatásokat. Idén 500 000–500 000 lejre lehet pályázni kulturális tevékenységekre, egyházi projektekre, illetve sporttevékenységekre, továbbá 100 ezer lej az ifjúsági tevékenységekre szánt keret, és 800 ezer lejes keretet hagytunk jóvá a szociális projektek számára.”

A pályázóknak legkevesebb 10 százalékos önrészt kell felvállalniuk minden projekt esetében.

A pályázatokat április 15-én lehet leadni a Maros Megyei Tanács iktatójában, eredményhirdetés május közepére várható.

A pályázati kiírás, a kitöltendő űrlapok és a pályázat mellé benyújtandó iratok listája elérhető a megyei tanács honlapján.

Az előző kiírás alkalmával az ifjúsági szerveztek 18 sikeres pályázatot nyújtottak be, és összesen 100 000 lejes támogatást kaptak. Itt a legnagyobb összeg 8500 lej volt.  Tavaly 218 olyan pályázat nyert, amelyet egyházközségek nyújtottak be, legtöbben 1500 lejes támogatást kaptak, de voltak 2500–3500 lejes vissza nem térítendő összegek is. A legnagyobb összeget, 8000 lejt a marosszentgyörgyi unitárius közösség kapta, gyülekezeti terem építésére. A sportegyesületek, klubok elsősorban a különböző kiszállásokra kértek és kaptak támogatást, hogy el tudják vinni sportolóikat versenyekre. Itt 217 000 lejt osztottak szét, a benyújtott pályázatok száma 40 volt. A kiírás lehetővé teszi a sportolóknak, hogy egyénileg is pályázzanak a felkészülés és a versenyek során felmerülő költségek lefedésére. Így tavaly 172 000 lejt osztottak szét élsportolóknak. Tavaly is, akárcsak idén, a szociális egyesületek kaptak jelentősebb támogatást, hiszen ők számos olyan szolgáltatást végeznek, amelyre az államnak nincs lehetősége. Harminchárom sikeres pályázat volt, a legnagyobb összeget, 100 000 lejt a gyulafehérvári Caritas kapta, idősgondozásra.