Betegosztályozó sátrat húztak fel a gyergyószentmiklósi kórháznál is

Gergely Imre 2020. március 16., 15:54

Egyetlen koronavírus-fertőzéssel nyilvántartott, illetve karanténban lévő személy sincs Gyergyószentmiklóson. A hatóságok készenlétben vannak, a gyergyószentmiklósi kórház udvarán betegosztályozó sátrat állítottak fel.

Fotó: Gergely Imre

A betegosztályozó sátorban dönt majd az egészségügyi személyzet arról, hogy szükséges-e az oda érkezők koronavírus-fertőzés miatti tesztelése vagy sem.

Amennyiben a vizsgálat során úgy látják, hogy felmerülhet a fertőzés esélye, az illető nem a központi kórházépületbe, hanem a különálló épületben található fertőző betegségek osztályán kialakított elkülönítőbe kerül.

{A}

Itt végzik el a szükséges tesztet, amelyet a kolozsvári szaklaboratóriumban elemeznek majd. A hatályos járványügyi rendelkezések szerint

ebben a sátorban kell majd jelentkezniük mindazoknak, akik a járvány által súlyosabban érintett országokból érkeztek haza és a kötelező 14 napos otthoni karantén során tapasztalják magukon a koronavírus-fertőzésre utaló jeleket.

Ferenczy István kórházmenedzser leszögezte, a teszteket csak az ilyen esetekre érvényes szabályozás alapján az alaposan indokoltnak látszó esetekben végzik el.

A sátort világítással, fűtéssel látják el, megteremtik a minimális feltételeket a várakozásra, Különösebb speciális berendezésre itt nincs szükség, az ide érkezők rövid ideig fognak ott tartózkodni.

Szigorítások a járóbeteg-rendelőben is

A kórház poliklinikai részlegén is változott a betegek fogadásának a rendje. Az ok többrétű: egyrészt próbálják azt, hogy

minimálisra csökkentsék annak lehetőségét, hogy az egészségügyi személyzet és a betegek itt fertőződhessenek meg a vírussal, másrészt pedig a gyógyításban dolgozók feladatköreit is át kell átalakítaniuk, a járványveszély miatt.

A bejáratnál ezért egy asszisztens fogadja a poliklinikára érkezőket, és csak azok léphetnek be, akik programálással rendelkeznek. Leszögezik: mindenki csak abban az időpontban keresse fel a poliklinikát, amikorra a programálása szól. Másokat egyszerűen nem tudnak fogadni.

Természetesen továbbra is előnyt élveznek a sürgősségi esetek. Ferenczy István nyomatékosan kér mindenkit, hogy csakis akkor jelentkezzenek a sürgősségi osztályon is, ha az valóban indokolt, ne hátráltassák kisebb panaszokkal a személyzetet.

Egyelőre mindez csak megelőző intézkedés, de nemsokára itt is elkövetkezhet az, hogy nagyon leterheltek lesznek a kórház dolgozói.

Rendkívüli intézkedések rendkívüli helyzetben

A kórháznál szervezett sajtótájékoztatón Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere egészítette ki az elhangzottakat, közölve azokat az intézkedéseket, amelyek hétfőtől léptek érvénybe a városházán és az önkormányzat fenntartásában működő intézményeknél: amellett, hogy felfüggesztettek minden nyilvános tevékenységet a művelődési központnál, a színháznál, beszüntették a könyvkölcsönzést is a könyvtárnál.

A polgármesteri hivatalban az ügyintézés szintén előzetes programálás szerint történik. Mindenkit arra kérnek, hogy az ügyintézést lehetőleg az online felületeken végezzék.

A polgármester ugyanakkor kér mindenkit, hogy a rendkívüli helyzettel kapcsolatos információkat biztos, hivatalosan megerősített forrásokból keresse, hiszen számos álhír is kereng a világhálón. Ennek érdekében a városháza honlapján és Facebook-oldalán külön felületet használnak majd erre.