Székelyudvarhelyen már négyen vannak karanténban – hasznos tudnivalók a létesítményről

Kovács Eszter 2020. március 16., 15:29

Bővült a külföldről hazatérő, kéthetes karanténban veszteglő személyek száma Székelyudvarhelyen, ugyanakkor a városvezetés további korlátozásokat vezetett be hétfőtől.

Eredményekre várnak: Székelyudvarhelyen egyelőre nincsen igazolt koronavírus-fertőzés Fotó: 123RF

Vasárnap este újabb két személy érkezett a székelyudvarhelyi karanténépületbe:

mindkettőjüket a határtól kísérték haza, Hollandiából érkeztek, egyelőre mindketten tünetmentesek

– mondta el kérésünkre Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője. A két újabb személytől mintát vettek, ezek elemzése folyamatban van. A karanténépület hollétét egyelőre nem közölte a városvezetés, mint ahogyan azt sem, pontosan hány személy fér el az erre kijelölt ingatlanban.

A hatóságok által is ellenőrzött karanténépület korlátozott számú személy befogadására alkalmas

– kaptuk válaszul a sajtóosztálytól. Egyébként a vesztegzár alá helyezettek ellátásról a polgármesteri hivatal gondoskodik:

papucs, pizsama, fogkefe, fogkrém, szappan, törölköző, tehát minden olyan a rendelkezésükre áll, ami a személyes higiéniához szükséges.

Naponta háromszor cateringcég szállítja az ételt, illetve fejenként 2–4 liter vizet is.

Személyes tárgyak lehetnek bent, így mobiltelefon is, és van wifihozzáférés

– tette hozzá a sajtószóvivő. A karanténépületet a helyi rendőrség őrzi, hiszen „az állami rendőrség és csendőrség más helyeken való feladata miatt nem tudja az őrzést ellátni” – tudtuk meg. 

{A}

Székelyudvarhelyre egyébként szombaton érkeztek az első karantén alá helyezett, külföldről hazatérő udvarhelyszékiek: a két férfi tünetmentes volt, egyelőre egyiküknél sem igazolódott a koronavírus jelenléte.

További intelmek, intézkedések

Hétfőtől bezárták a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalt: a városházán csak azokat fogadják, akiknek előre egyeztetett időpontjuk van.

Hétfőn déltől továbbá leállt a tömegközlekedés is a városban, a hivatal elrendelte a városi buszjáratok felfüggesztését, egyelőre meghatározatlan ideig.

A városvezetés továbbra is arra ösztönöz mindenkit, főként az időseket, hogy amennyiben lehetséges, kerüljék a zsúfoltságot, csak szükséges esetén hagyják el otthonukat. A hivatali ügyintézés online fog működni a továbbiakban, illetve a hivatal weboldalán azon lakóbizottságok banki adatait is összegyűjtötték, ahol online utalással ki lehet fizetni a közköltséget.