Újszerű megoldások Csíkszeredában az élelmiszer-ellátásra

Korpos Attila 2020. március 16., 14:53

Az élelmiszer-ellátás biztosítását figyelembe véve úgynevezett zöldség- és gyümölcs-forrópontot hoznak létre a csíkszeredai megyeháza épülete körül, lesz mobilpékáru-kereskedés, és részben megnyílik a csíkszeredai Nest is.

Fotó: Gábos Albin

Újabb intézkedéseket léptetett érvénybe a csíkszeredai városvezetés a katasztrófavédelmi bizottsággal való egyeztetést követően. Az élelmiszer-ellátás biztosítását figyelembe véve úgynevezett zöldség- és gyümölcs-forrópontot hoznak létre a csíkszeredai megyeháza épülete körül, ahol a várossal szerződésben álló, korábban a piaccsarnokban kereskedelmi tevékenységet folytató hét termelő fogja kiszolgálni az igényeket.

Fotó: Gábos Albin

Az illetékesek egyeztettek továbbá a Harmopan Rt.-vel, amely két mobilpékáru-kereskedést fog biztosítani Csíkszereda területén. Ezek a járművek

a buszmegállókban fognak előre meghatározott időpontokban friss pékárut biztosítani.

Az időpontok egyeztetése még folyamatban van. „Nyomatékosan kérjük az autósokat, hogy hagyják szabadon a buszmegállókat” – hívta fel a figyelmet Ráduly Róbert Kálmán polgármester, a Csíkszeredai Katasztrófavédelmi Bizottság elnök.

Fotó: Gábos Albin

A Fészek (Nest) kereskedelmi központ megnyitója ugyan elmarad, de az épületben helyet kapó Lidl nagyáruház és a Sensiblu gyógyszertárak csütörtökön kinyithatnak. Ezzel kapcsolatban aggodalmát fejezte ki a polgármester, miszerint

nem minden csíkszeredai kereskedelmi egység vezette be a létszámra vonatkozó előírásokat.

Fotó: Gábos Albin

„Felhívjuk a nagyáruházak figyelmet, hogy hozzák meg a szükséges intézkedéseket és korlátozzák az egy időben egy helyen tartózkodó vásárlók számát” – nyomatékosított a csíkszeredai polgármester, aki őszinteséget vár a lakosoktól.

{A}

„Mondják el, hol jártak, kikkel kerültek kapcsolatba. Ez az elsődleges módja annak, hogy megálljt tudjunk szabni a fertőzés terjedésének” – hangsúlyozta a városvezető. Álláspontja szerint ugyanakkor el kellene kezdeni az otthoni virtuális oktatást, hiszen

hosszú kihagyás várhat az iskolásokra.

Kérdésünkre, miszerint a vendéglátó egységek működését fogják-e a szabályozni, Ráduly úgy nyilatkozott, hogy nincs törvényes határozat erre jelenleg.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális Hargita megyei adatokat itt közöljük.

Fotó: Gábos Albin

Fotó: Gábos Albin

Fotó: Gábos Albin

Fotó: Gábos Albin

Fotó: Gábos Albin

Fotó: Gábos Albin

{P11}

{P12}