Többlépcsős folyamat a csereháti lakások eladása, most az árszámítás következik

Kovács Eszter 2020. március 16., 11:06

Mintegy két éve zajlik a munkafolyamat, amelynek révén eladhatóvá válnak a székelyudvarhelyi Cserehát lakótelepi ifjúsági lakások: 254 lakrészről van szó, ezek árszámítása következik most.

Sok család már több mint két éve vár arra, hogy magáénak tudhassa a lakást, amelyben él. Archív Fotó: Barabás Ákos

Többlépcsős eladhatósági folyamatot kell végigjárnia a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalnak, amíg a csereháti ingatlanok eladhatókká válnak (a lakók több mint két éve jelezték, többen megvásárolnák a lakásokat, amelyekben évek óta élnek). Első lépésként a tömbházak topográfiai felmérését kellett elvégezni.

„A telekkönyvi bizonylatok kiállítása kétlépcsős folyamat:

elsőként az épülettömböknek kellett felkerülniük a csereháti területre, ezt követően pedig a lépcsőházak alatti területeket kellett kiszakítani.

Ennek elkészülte után a kataszteri hivatalhoz adták le a területek és épületek telekkönyvezéséhez szükséges dokumentációt” – közölte a hivatal sajtóosztálya. Az első forduló 2018 végén járt le.

Második lépésként a lakások telekkönyvezése kezdődött el tavaly január 9-én,

a felmérésre azért volt szükség, mert később ezek alapján számítják ki a lakások négyzetméterenkénti árát. Az így összeállt dokumentáció tavaly márciusban előbb a kataszteri hivatalhoz, majd közjegyzőhöz került.

Az árszámításhoz azonban előbb minden lakrésznek szükséges elkészíteni az energetikai bizonylatát,

tudtuk meg a sajtóosztálytól. Ennek előfeltétele volt Székelyudvarhely 2020-as költségvetésének elfogadása: mivel a képviselő-testület február 20-án elfogadta a költségvetést, beindulhatott a közbeszerzési eljárás. Mint megtudtuk, jelenleg szerződéskötés előtt áll a polgármesteri hivatal egy szakcéggel, amely elvégzi az energetikai bizonylatok kiállítását. Ezt követően áll össze a lakások teljes dokumentációja, amelyet előbb az önkormányzati képviselő-testületnek kell elfogadnia, majd az Országos Lakásügynökség (ANL) elé terjesztik jóváhagyásra.

A város átvállalja a kiadásokat

Az ügyintézéssel járó összes költséget a város vállalta: az elmúlt időszakban mintegy 100 ezer lejt költött a polgármesteri hivatal arra, hogy elkészülhessen mind a 254 lakás teljes dokumentációja. Az összeg magában foglalja a közjegyzői díjat (mintegy 33 ezer lej), a telekkönyvezési díjat (32 ezer lej) és a topográfiai költségeket is (26 ezer lej). Továbbá, mint azt a sajtóosztály közölte, tavaly több tömbháznál cserepet cseréltek, illetve a fűtésrendszer és a kazánok, valamint a vízhálózaton történt meghibásodások és a kazánház tetőszerkezetének javítási költségeit is az önkormányzat állta. Ezek összköltsége 185 ezer lejre rúg. Egyébként Székelyudvarhelyen idén újabb ifjúsági lakások építése kezdődhet el.

{A}