Közbeszerzésre készülnek a megyei utak felújításához, ám a járvány közbeszólhat

Fülöp-Székely Botond 2020. március 22., 17:22

Ideális esetben nagyjából egy hónap kell még ahhoz, hogy megkezdje a közbeszerzési eljárást Hargita Megye Tanácsa, melynek során 48 kilométernyi utat korszerűsítenek, illetve újítanak fel Udvarhelyszéken.

Az udvarhelyszéken felújításra váró útvonalak térképe

A kivitelezési tervek elkészültek, jelenleg pedig a feladatfüzetek összeállításán dolgozik a tervező, illetve Hargita Megye Tanácsának szakemberei, amely előfeltétele a 124 millió lej értékű projekt megvalósításáért kezdeményezett közbeszerzési eljárás meghirdetésének – fejtette ki lapunknak Bíró Barna Botond, az intézmény alelnöke. Mint mondta,

ideális esetben még egy hónapnyi papírmunkára van szükség az eljárás meghirdetéséig, ám ez jócskán eltolódhat a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzet következtében.

„Most a lakosság védelme a legfontosabb, ezért mindent meg kell tennünk” – jelentette ki Bíró.

{A}

Hatalmas beruházás

A 124 millió lejnyi összköltségű projekt jó részét – 117,5 millió lejt – egy sikeres európai uniós pályázatból finanszírozza Hargita Megye Tanácsa.

A beruházás részeként összesen 48 kilométernyi utat korszerűsítenek, illetve építenek újjá Bikafalvától Kányádon és Székelypeteken át Brassó megye határáig, illetve a Kányád–Székelydálya–Városfalva–Oklánd és Kovászna megye határa szakaszon.

Elképzelhető, hogy tolódnak a munkálatok a koronavírus terjedése miatt Fotó: Erdély Bálint Előd

A munkálatok, melyek során hat hidat fel kell újítani, illetve hármat újjáépíteni, a 131-es, a 137A és a 133-as megyei utat érintik. Persze az aszfaltrétegek leterítése mellett a sáncokat is rendbe teszik, illetve átereszeket helyeznek el. Ez a Hargita megyei önkormányzat eddigi legnagyobb értékű projektje.

Mint ismeretes, múlt év végén a megyei önkormányzati képviselők többsége megszavazta, hogy

az intézmény ötvenmillió lejes hitelkeretet teremtsen, amellyel bebiztosítják a projekt kivitelezését.

Az összegből ugyanis a nehéz piaci körülmények ellenére is biztosítani tudják fizetőképességükről a vállalkozókat. Ezt a hitelt vagy annak egy részét természetesen csak szükség esetén kell felvennie a megyei intézménynek. Az összeget az Európai Unió által utalt pénzekből fizetik vissza, a kamatot pedig saját költségvetésükből.