Készülnek a több hónapot felölelő útkarbantartásra Csíkszeredában

Kovács Attila 2020. március 23., 21:20

Több utcában készítenek új útburkolatot, parkolókat is kialakítanak a lebontott garázsok helyén, és járdaszakaszok javítására is szükség van. Csíkszeredában előkészületben van a nyári útkarbantartás, amelyet minél előbb, még tavasszal szeretnének elkezdeni.

Fotó: Gábos Albin

Már kiírták a közbeszerzési eljárást a csíkszeredai nyári útkarbantartás elvégzésére, amelyre idén 2,2 millió lejt fordít a helyi önkormányzat. A legjelentősebb munkálat a nagy forgalmú Hunyadi János utcában várható, amelynek egy szakaszát tavaly a Nest (Fészek) kiskereskedelmi központot építő beruházó újította fel. Ennek folytatásaként

idén új burkolatot kap az utca többi része is, azaz a Szentlélek utca és a tűzoltóság közötti, illetve a Nest és a Márton Áron utcai kereszteződés közötti szakaszok.

Ugyanakkor a Hunyadi János utca másik, Csíksomlyó felé, a Szék útjáig vezető leágazásán is új aszfaltburkolatot készítenek. Ezzel párhuzamosan vezet a Szentkirály utca, amelynek javítása tavaly elmaradt, idén azt is újraaszfaltozzák – tudtuk meg Pataki Lászlótól, a polgármesteri hivatal illetékesétől. Az említett útszakaszokon az elmúlt években kátyúzások, kisebb-nagyobb javítások voltak, állapotuk viszont szükségessé teszi az újraaszfaltozást.

A Hunyadi János utcában új aszfaltburkolat készül. Folytatódó útjavítások Fotó: Gábos Albin

Új járdák, parkolók

A Hunyadi János utca egy részének felújítása és a Nest építése során  a környező mellékutcákban megnőtt a forgalom és a terhelés, így az ott beépített betonból készült átereszek megrongálódtak – ezt korábban olvasóink is jelezték.

A nyári útkarbantartás során újakra cserélik a Fennsík, Szabadság, Zöldfa és Galambok utcai átereszeket.

Az illetékes azt is elmondta, több járdaszakasz felújítását is tervezik a lakótelepeken, ahol

a belső udvarokban a lebontott garázsok helyén parkolókat alakítanak ki.

Fotó: Gábos Albin

Szintén tavalyról maradt el a Mérleg utcai, a Villanytelep utcához közeli belső tömbházudvaron történő parkolóépítés, ahol korábban garázsok álltak, ez idén megtörténik. Folytatódnak a munkálatok a Pacsirta sétányon is, a tavalyi felújítás után most a sportpálya melletti mellékutcát, illetve a keleti oldalon a legalsó sétányon lesz új burkolat parkolókkal együtt.

Új járda készül a Decemberi Forradalom utcában, a Nagy Imre Általános Iskola melletti szakaszon, amely megrepedezett, megsüllyedt, és esőzések után a meggyűlő víz miatt nehezen járható.

Ezek mellett Taplocán a Gyűjtő és Zsák, a város nyugati szélén a Gyár és Halász utcákban is aszfaltoznak. Pataki szerint miután befejeződik a közbeszerzési eljárás, és megtörténik a kivitelezési szerződés aláírása, amennyiben az időjárás lehetővé teszi, szeretnének minél előbb munkához látni.