Felolvasztották a jeget, hazautaztak az idegenlégiósok

Székelyhon 2020. március 15., 19:48

Félbeszakadt a jégkorong Erste Liga, március 31-éig felfüggesztették a romániai hokibajnokságot a koronavírus-járvány miatt. A legtöbb romániai jégpályán felolvasztották a jeget, a hokicsapatok idegenlégiósainak többsége hazautazott.

Egy ideig biztosan nem rendeznek mérkőzést a Vákár Lajos Műjégpályán. Korábbi felvétel Fotó: Gábos Albin

A csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán egyetlen csapat sem edz, és mivel a fenntartási költségek nagyon magasak, a Sportklub vezetősége úgy döntött, hogy felolvasztják a jeget – közölte Hodos László, a Sportklub elnöke, aki szerint kevés esély van arra, hogy áprilisban folytatódjon a romániai hokibajnokság.

{A}

Az idegenlégiósok hazautaztak: Makszim Szamankov kapus Fehéroroszországba, Vjacseszlav Belov, Gyenisz Kuljas, Makszim Vesutkin és Andrej Taratuhin Oroszországba, Logan Pyett, Evan Brophey, Kurtis McLean, Joshua Shalla és Rodney Pelley pedig Kanadába repült – tudtuk meg Hodostól.

Hozó Levente, a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapatának másodedzője megkeresésünkre elmondta, hogy Jason Morgan vezetőedző családjával együtt érkezett Székelyföldre, így ő nem utazott el, itt maradt Csíkban.

Fotó: Gábos Albin

Nem működik a csíkszeredai Molnár Lajos sátortetős műjégpálya sem, és szintén szünetel a tevékenység Csíkkarcfalván, a Felcsíki Műjégpályán – mondta el Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia igazgatója.

Gyergyóból is elutazott a légiósok egy része

A Gyergyói Hoki Klub pénteken zárt körű szezonzáró vacsorán búcsúzott el a 2019–2020-as szezontól. Itt már nem volt jelen Ryan Rupert és Mitchell Jones, akik már az Erste Liga lezárásának másnapján hazautaztak Kanadába, illetve az Amerikai Egyesült Államokba. A hétvégén a szlovákiai Igor Bobcek is megérkezett otthonába.

A Cameron–Hamell edzőpáros és a többi légiós jelenleg még Gyergyószentmiklóson tartózkodik, de a következő napokban ők is hazautaznak – közölte érdeklődésünkre Bereczky Szilárd menedzser.

A gyergyószentmiklósi ballonpálya Fotó: Barabás Orsolya

A Román Jégkorong Szövetség ugyan nem zárta le a romániai bajnokságot, csak felfüggesztette március 31-ig, de Bereczky teljesen biztos abban, hogy ez sem fog folytatódni. A koronavírus terjedése elleni óvintézkedések miatt értelmetlen lenne ez: biztosan zárt kapukkal kellene a hátralévő meccseket lejátszani, de már légiósok sem lennének a csapatoknál. Hiszen nem csak Gyergyószentmiklósról, hanem máshonnan is távoztak a külföldiek.

A Gyergyói VSK által működtetett két jégpálya közül a sátortetőst már pénteken leállították, hiszen ezt nagyobbrészt a korisuli-programban részvevő gyergyószentmiklósi és környékbeli iskolások használták. Az oktatás felfüggesztése óta pedig értelemszerűen ez a tevékenység is leállt.

A szabadkorcsolya-programot sem rendezték meg a hétvégén, betartva az 50 fősnél nagyobb létszámú rendezvényekre vonatkozó tiltást.

A csarnokban még a GYHK-nak vagy a Fox Hockey női csapatnak, illetve ha van rá igény akkor más felnőtt csapatoknak lehetnének edzései hétfőtől – mondta el Tatár Előd, a VSK vezetője. Leszögezte azonban, hogy ez az információ még vasárnap igaz, de szinte bizonyos, hogy a szükségállapot bevezetése a jégpálya leállítását is jelenti hétfőn.

Bezárt a székelyudvarhelyi pálya is Fotó: Erdély Bálint Előd

Csütörtökön bezárták a székelyudvarhelyi, kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi műjégpályákat is. Brassóban még nem olvasztották fel a jeget, a Corona hokicsapatának vezetősége és a Cenk alatti város műjégpályájának üzemeltetői várakozó állásponton vannak, remélik, hogy áprilisban folytatódnak a hokibajnokságok.