A belügyminiszter szerint „a helyzet ellenőrzés alatt van”

Simon Virág 2020. március 15., 16:11

Március végéig betiltják az autópiacokat, hétfőtől ellenőrzik, hogy a cégek betartják-e a felosztott munkaprogramra való felszólítást, a fertőzött területekről érkezők pedig elkülönítésbe kell vonuljanak – jelentette be vasárnap Marcel Vela belügyminiszter, aki szerint jelenleg a „helyzet” ellenőrzés alatt van.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A belügyminiszter szerint mindenkire szükség van ahhoz, hogy meg lehessen fékezni a koronavírus-fertőzés terjedését, ezért arra kér mindenkit, hogy lehetőleg ne utazzon, ne terjesszen pánikkeltő híreket, és mindenki lehetősége szerint segítsen a környezetében lévőknek.

Marcel Vela beszélt arról is, hogy milyen esetben áll fenn a továbbfertőződés veszélye. Hangsúlyozta, akkor lehet erről beszélni, ha valaki egy igazoltan koronavírussal fertőzött személlyel egy háztartásban volt, ha tőle két méternél közelebb állt legalább 15 percet, ha kezet fogott vele, és utána nem fertőtlenített. Azt is elmondta, kidolgozták az eljárásokat, hogy mit kell tegyenek azok a közszolgáltatók, akik az otthoni elkülönítésben lévő személyeknél kell gázt, vizet, villany szereljenek, illetve pontosították azt is, hogy mit tegyen a postás akkor, ha ezekhez a személyekhez kell bemenjen. Fontos a maszk és a kesztyű viselete és a megfelelő távolság betartása.

{A}

A vírus terjedésének fékezése érdekében március 31-ig beszüntetik az autópiacokat. A munkaügyi felügyelők hétfőtől ellenőrizni fogják, hogy a közintézmények és a cégek betartják-e a felosztott munkaprogramra való előírást. Mint ismert, a sok alkalmazottat foglalkoztató munkáltatóktól azt kérték, hogy az emberek ne egyidőben kezdjék a munkát, hanem egy-két óra különbséggel. Ezzel az intézkedéssel azt szeretnék elérni, hogy a tömegközlekedési járműveken ne legyen zsúfoltság.

A belügyminisztérium bejelentette, hogy

  • vasárnap estétől minden olyan személy, aki olyan országból érkezik, ahol legalább 500 koronavírussal fertőzött van, otthoni elkülönítésbe kell vonuljon;
  • akik lezárt országokból, térségekből érkeznek és tünetmentesek, azok 14 napra intézményes karanténba kell vonuljanak.

A hivatalos adatok szerint március 15-én tizenhét országban éri el a megbetegedések száma az ötszázat:

Irán, Dél-Korea, Japán, Kína, Amerikai Egyesült Államok, Olaszország, Spanyolország, Németország, Franciaország, Svájc, Nagy-Britannia, Norvégia, Svédország, Hollandia, Dánia, Belgium, Ausztria.

Marcel Vela emellett a szükségállapotra is kitért, mint fogalmazott, „annak kihirdetése a hatóságokat segíti, hogy a legmegfelelőbb intézkedéseket hozzák meg a koronavírus-járvány megfékezésére.” A tárcavezető elmondta: szombat este óta „megállás nélkül” dolgoznak, hogy elkészítsék azt a háttéranyagot, amelyet – miután a miniszterelnök jóváhagyott – megküldenek az államfőnek, aki ennek alapján kihirdetheti a szükségállapotot.