Hargita megyében sem ismerte be mindenki, hogy veszélyeztetett területről tért haza

Iszlai Katalin 2020. március 15., 12:14

Vasárnap reggelre már nyolc személyt helyeztek karanténba Hargita megyében. Közülük hárman kíséret nélkül érkeztek, és ők maguk tárcsázták a 112-es egységes segélyhívószámot, utólag ismerve be, hogy veszélyeztetett területekről tértek haza.

Székelyudvarhelyen már felállították az előszűrő sátrakat Fotó: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala/Facebook

Három csíkszéki, három gyergyószéki és két udvarhelyszéki lakost helyeztek elkülönítésbe a lakhelyeikhez közeli karanténközpontokban Hargita megyében – közölte érdeklődésünkre Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője. Azt is elárulta, hogy

a nyolc személy közül hárman hivatalos kíséret nélkül tértek haza, eltitkolva a határátkelőknél, hogy a koronavírus szempontjából kockázatot rejtő területeken tartózkodtak.

Egyikük például letagadta, hogy Olaszországból érkezett, később azonban, látva a romániai esetek gyors növekedését, aggódni kezdett, és végül beismerte a hatóságoknak, hogy veszélyeztetett területről tért haza. Az intézményes karanténban lévő nyolc személy egyelőre jó egészségügyi állapotnak örvend,

nincsenek koronavírusos fertőzésre utaló tüneteik,

és mindannyiuktól mintát vettek, ezeket pedig Kolozsvárra küldték kivizsgálás céljából. Rajtuk kívül 93-an házi elkülönítésben vannak a megyében.

{A}

Emellett, mivel a romániai igazolt koronavírus-fertőzések száma szombaton átlépte a százat, és ennek megfelelően a harmadik fokozatába lépett a járvány az országban, Hargita megyében is további intézkedéseket és szigorításokat léptettek érvénybe. Ezek közé tartozik, hogy betiltottak minden olyan beltéri kulturális, tudományos, művészeti, vallási, sport és szórakoztató rendezvényt, amelyeken a résztvevők várható száma meghaladja az ötvenet.

A kórházaknál úgynevezett előszűrő sátrat állítanak fel a koronavírusra jellemző tünetekkel jelentkezők vizsgálatára. Létrehoznak továbbá egy állandó telefonvonalat az intézményes karanténban és házi elkülönítésben lévőkkel való kapcsolattartás céljából.

{K1}