Csángómagyar focikupa volt Bákóban

Dobos László 2020. március 14., 19:46

Még a koronavírus elleni intézkedések előtti napokban rendezték meg Bákóban a 14-18 év közötti fiatalokból álló csapatok számára kiírt labdarúgó Csángómagyar Ifjúsági Vándorkupát, amelynek idei győztese Diószén csapata lett.

A győztes Diószén csapata Fotó: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

Három labdarúgótornát szervez rendszeresen a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége: 2012 óta zajlik a gyerekek számára kiírt Szeret Kupa, 2015-től a felnőttek Moldva Kupája, 2018-től pedig a középiskolások, a 14-18-év közöttiek számára szervezett Csángómagyar Ifjúsági Vándorkupa, amelynek első kiírása Gyimesbükkön zajlott, a következő kettő pedig Bákóban tartották.

{A}

Tizenegy csapat vett részt az idei megmérettetésen: Trunk, Diószén, Forrófalva, Dumbravén, Lábnyik, Diószeg, Gyimesbükk, Magyarfalu, Újfalu-Szitás, Somoska és Bákó, akik előbb három csoport keretében, majd az egyenes kieséses szakaszban léptek pályára, összesen 24 mérkőzésen – tudtuk meg Deák Ferenc csíkszeredai labdarúgó játékvezetőtől, aki immár nyolc éve vesz részt a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége által rendezett focitornákon.

Gyimesbükk együttese Fotó: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

A kispályás tornán a csapatok 5+1-es felállításban léptek pályára, a torna különlegessége volt, hogy minden csapatnak legalább egy lány is tagja kellett legyen. A döntő mérkőzést Diószeg és Diószén vívta, és az utóbbi javára dőlt el.

Deák Ferenc, a torna egyik játékvezetője Fotó: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

Ugyancsak a kupagyőztes Diószénből került ki a legjobb kapus Dănuţ Helciug. A fair play díjat Dumbravén csapata érdemelte ki, a legjobb női játékosnak a magyarfalvi Jesica Ghiurcát választották, gólkirály pedig a diószegi Bortos Robert lett – olvasható a Moldvai Csángómagyar Szövetség közösségi oldalán.