Hétfőtől szükségállapot lép életbe Romániában

Székelyhon 2020. március 14., 19:23

Szükségállapot foganatosítását jelentette be szombaton a koronavírus-fertőzés miatt Klaus Johannis államfő.

Fotó: Presidency.ro

Johannis közölte, a szükségállapot lehetőséget teremt arra, hogy többletforrásokat különítsenek el az új típusú koronavírus terjedésének megfékezését célzó intézkedések gyakorlatba ültetésére.

{A}

Nagyon fontos időben meghozni az intézkedéseket, hogy legyen hatásuk, és hogy lehetővé tegyem ezt a harcot (...), úgy döntöttem, szükségállapotot hirdetek jövő hét elejétől

– mondta az elnök a Cotroceni-palotában, miután a harmadik Orban-kormány tagjai letették a hivatali esküt.

„A kormánynak így lehetősége lesz majd több pénzt kiutalni az egészségügynek, több pénzt fordítani gyógyszerekre, a szükséges orvosi felszerelésekre” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy így egyszerűsödnek az eljárások, könnyebb lesz a beszerzés.

Az államfő ugyanakkor felhívta a román állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben tehetik, kerüljék a testi kontaktust, és tájékozódjanak hivatalos forrásokból.

„A hatóságok teszik a dolgukat, a kormány teszi a dolgát, de csak magunk csak a munka egy részét tudjuk elvégezni. Szükségünk van önökre! Szükség van arra, hogy tartsák be a hatóságok utasításait, tartsák be a higiéniai szabályokat, és igen, arra is szükség van, hogy amennyiben tehetik, kerüljék a testi kontaktust – tudom, hogy ez kicsit nehéz –, és igen, arra is szükség van, hogy pontos, hivatalos forrásokból tájékozódjanak” – nyomatékosította Klaus Johannis.