Legfeljebb ötven fő – korlátozták a beltéri rendezvények résztvevőinek számát

Székelyhon 2020. március 14., 19:06

A különleges sürgősségi helyzetekkel foglalkozó országos bizottság (CNSSU) szombattól betiltotta azokat a beltéri kulturális, tudományos, művészeti, vallási, sport és szórakoztató rendezvényeket, ahol a résztvevők várható száma meghaladja az ötvenet.

Archív Fotó: Pinti Attila

Szombat délutánig 102 személynél igazolták a vizsgálatok a koronavírus jelenlétét, közülük hatot gyógyultnak nyilvánítottak.

{K1}

Az ország területén jelenleg 2652 személy van intézményes karanténban, további 14573-at lakhelyükön különítettek el.

Országos szinten 2929 koronavírus-tesztet végeztek el, ezek közül 2827-ben negatív eredményt kaptak.

Romániában a harmadik fokozatába (101–2000 fertőzött) lépett a járvány, ez „a vírus széles körű, folyamatos terjedését” is jelenti, amely jelentős nyomást fejt ki az egészségügyi rendszerre.

A járvány harmadik fokozatában esedékes, de már ennek kihirdetése előtt gyakorlatba léptetett intézkedések közé tartozik az emberek közötti személyes kapcsolatfelvétel és a kollektív tevékenységek korlátozása, a világjárványra vonatkozó felkészülési terv alkalmazása, az utazások bejelentésének kötelezettsége.

A hatóságok 33 ügyben 42 személy ellen indítottak eljárást a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt.

A hazai lakosság tájékoztatása érdekében létrehozták a 0800.800.358-as zöld számot, a külföldön élő román állampolgárok pedig a +4021.320.20.20-as számot hívhatják.

Olaszországban koronavírus-fertőzés miatt meghalt egy román állampolgár.

Európában összesen 28.297 esetről érkezett jelentés március 13-áig. A legtöbb koronavírusos beteg Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Dániában és az Egyesült Királyságban van.