Nagy valószínűséggel karanténba kell vonulniuk a marosvásárhelyi önkormányzati képviselőknek

Simon Virág 2020. március 13., 16:49

A pénteki rendkívüli tanácsülésen résztvevő marosvásárhelyi önkormányzatii képviselők mindegyikét otthoni felügyelet alá helyezhetik, miután találkoztak, és egy teremben voltak Theodora Benedek liberális tanácsossal, a párt marosvásárhelyi polgármesterjelöltjével.

Még nem tudni, hogy mi lesz a városi tanácsosok sorsa. Archív Fotó: Haáz Vince

Pénteken reggel röppent fel a hír, hogy bebizonyosodott, hogy a Nemzeti Liberális Párt egyik szenátora, Vergil Chițac koronavírussal fertőzött.

A szenátorral két Maros megyei politikus is találkozott, Cristian Chirteș szenátor és Theodora Benedek, marosvásárhelyi tanácsos Bukarestben.

Az orvosnő pénteken 11 órától még részt vett a marosvásárhelyi tanács rendkívüli ülésén, amelyen többek között a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozásáról és az ehhez szükséges fertőtlenítésekről is szó esett. Az ülés után jelentette be, hogy otthoni karanténba vonul.

Theodora Benedek cáfolja azokat a híreszteléseket miszerint már 11 óra előtt tudta, hogy párttársa fertőzött és ennek ellenére kihasználta, hogy felszólalhat és véleményt nyilváníthat a tanácsülésen.

A doktornő Facebook-oldalán azt írta, hogy 12-kor értesítették a párt központi vezetőségétől, hogy mindenki, aki részt vett azon a bizonyos bukaresti gyűlésen otthoni karanténba kell vonuljon.

{A}

Azt nem tudni, hogy mi vár a marosvásárhelyi tanácsosokra és a város főkönyvelőjére, aki pont Theodora Benedek mellett ült és az ülés alatt többször beszélgettek is. Cosmin Blaga a városháza sajtószóvivője a Székelyhonnak azt mondta:

egyelőre nem kaptak utasítást, hogy mit kell tenniük.

A tanácsülésen Theodora Benedek mellett részt vett az ALDE-s Calin Moldovan, a Szabad Emberek Pártjához tartozó Pápai László és Radu Balas, Sergiu Papuc alpolgármester, valamint kilenc RMDSZ-es tanácsos: Peti András, Csiki Zsolt, Bakos Levente, Kovács Levente, Magyary Előd, Bíró Csaba, Vajda György, Boros Gyula és Mózes Levente.

Eddigi bevett szokás szerint csak azok kellett otthoni karanténba vonuljanak, akik fertőzött vidékről jöttek, illetve fertőzött személlyel volt kapcsolatuk.