Az amerikai csúcsligák is szünetelnek

Orbán Zsolt 2020. március 13., 14:22

A világjárvány miatt az Egyesült Államokban is leállt a sportélet, az NBA után az NHL és az MLS is felfüggesztette programját, míg az MLB szezonrajtját legalább két héttel kitolták.

A tengerentúlon is leáll a sportélet Fotó: nhl.com

Az úgynevezett „major” amerikai ligák közül elsőként az NBA-ben rendeltek el kényszerszünetet. Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság vezetői gyorsan léptek, miután kiderült, hogy a Utah Jazznél játszó Rudy Gobert megfertőződött a koronavírussal.

{A}

A francia válogatott center néhány napja még a mikrofonok összetapogatásával poénkodott egy sajtótájékoztatón, majd miután pozitív lett a tesztje, Facebook-bejegyzésben kért elnézést. Azt írta, abban a pillanatban fogalma sem volt a fertőzésről, ugyanakkor

elismerte felelőtlen viselkedését, és reméli, az ő esete figyelmeztetésként szolgál mindenkinek: a járványt bizony komolyan kell venni!

A világ legerősebb jégkorongligája egyebek mellett Gobert esetére hivatkozva függesztette fel a mérkőzések megrendezését. Mivel az NHL csapatai sok esetben ugyanazokat az infrastruktúrát, öltözőket használják, mint az NBA-gárdák, előbbi liga elnöke attól tartott, a hokisokra is átterjedhet a vírus, így azonnali szünetet rendelt el.

Az nhl.com-on található hivatalos közlemény szerint mihamarabb szeretnék folytatni a szezont, egyszersmind köszönik a rajongók türelmét. Az NHL és az NBA-idény is a maratoni hosszúságú alapszakasz második felében jár, a rájátszások az eredeti tervek szerint április elején, illetve közepén kezdődtek volna.

Szabadságon a labdarúgók, később kezdenek a baseballosok

Elhalasztották a mérkőzéseket az első számú labdarúgó-bajnokságban is, az MLS-ben 30 napos szünet következik. A 2020-as kiírás nemrég kezdődött, csak két forduló járt le az alapszakaszból. Időközben az első osztályú baseball-liga (MLB) is meghozta a szükséges óvintézkedést: a március 26-ra tervezett szezonnyitót legkevesebb két héttel kitolták.

Az amerikaifutball-bajnokság (NFL) legutóbbi szezonja február elején véget ért, a következő pedig csak ősszel kezdődik. A játékosválasztót, azaz a draftot – ha minden jól megy – április 23-án tartják Las Vegasban.