Nem volt karanténban a második Maros megyei fertőzött, még egy pozitív teszt Háromszéken

Simon Virág 2020. március 12., 21:36

Nem tudni pontosan, hogy miért nem volt karanténban az a Maros megyei  21 éves fiatalember, akiről csütörtökön este derült ki, hogy koronavírussal fertőzött. Közben kiderült, hogy Szovátán a volt iskolai táborokban vannak az Olaszországból hazaérkezett és felügyelt karanténban levő Maros megyeiek.

Újabb koronavírusos-fertőzéseket jegyeztek Romániában. Képünk illusztráció Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A koronavírussal fertőződött Maros megyei kamionsofőr március 10-én megfázásra utaló jelekkel, rosszullétre panaszodva tárcsázta az 112-es sürgősségi telefonszámot, jelezve azt is, hogy  március 4–6-között Milánóban tartózkodott. Nem volt házi elkülönítésben, beutalták a fertőző betegségek kórházába, és vérmintát vettek tőle.

A vérminta eredményét csütörtök este közölték, és kiderült, hogy az országban ő az 51-ik fertőzött.

 A Maros megyei prefektúra sajtószóvivője, Damian Samoila megkeresésünkre nem tudott pontos információt adni arról, hogy a fiatalember miért nem volt elkülönítve,

a népegészségügyi igazgatóság szakemberei a foglalkozására való tekintettel nem utasították öt, hogy házi karanténba vonuljon.

A prefektúra sajtószóvivője azt sem tudta megmondani, hogy a 21 éves kamionsofőr melyik településről származik.

{K1}

Közben csütörtök délután Szováta polgármestere, Fülöp László Facebookon jelezte, hogy

a településen az egykori iskolai táborokat átalakították elkülönítőhelyeknek, és ott jelenleg 41 megfigyelés alatt álló személy van.

„A március 10-i kormányülésen hozott döntés értelmében, a Szovátán állami tulajdonban lévő épületeket, nevezetesen a tanügyminisztérium alárendeltségébe tartozó két iskolatábort (a patakmajorit, illetve a Rózsák útit), valamint a Medve-tó szállót elkülönítő helynek nyilvánították azok számára, akik Európa azon országaiból tartanak hazafelé, ahol vörös készültséget rendeltek el a koronavírus miatt.”

Jelen pillanatban 41 megfigyelés alatt álló romániai személy tartózkodik a fent említett szállásokon.

Érkezésükkor egy speciális egészségügyi teszten esnek át, amelynek eredménye 24 órán belül érkezik vissza Kolozsvárról. Azt a személyt, akinél a teszt pozitív, azaz fertőzött, speciális módon azonnal elszállítják.

A karanténban lévő személyek nem hagyhatják el szobájukat, étkeztetésükről az önkormányzat gondoskodik.

A polgármester arra kéri a szovátaiakat, hogy kezeljék nyugalommal ezt a hírt, és hangoztatja, amikor kiderül, hogy valaki fertőzött, azonnal elszállítják.

{A}

Csütörtökön este egy 33 éves kolozsvári nőről is kiderült, hogy koronavírussal fertőződött, korábban az olaszországi Trentóban dolgozott. Március 10-én érkezett vissza az országba, rá egy napra utalták be a kolozsvári fertőző betegségek kórházába. Egy szintén Trentóból, március 8-án hazaérkezett 53 éves Kovászna megyei az ötvenharmadik koronavírus-fertőzött az országban, akit otthonában különítettek el.

Szintén csütörtökön este hat újabb koronavírus fertőzést igazoltak Hunyad megyében.

A hatóságok egyelőre nem közöltek részleteket.