Termálvíz után kutatnak Csíkmadarason

Kovács Attila 2020. március 13., 21:42

A becslések és remények szerint több mint egy kilométeres mélységben található termálvizet igyekszik felszínre hozni az a kutatófúrás, amelyet a csíkmadarasi önkormányzat szeretne elvégeztetni. Az engedélyek megvannak, de kivitelező még nincs.

Csíkmadarason termálfürdőt létesítenének a kezdeményezők. A fürdő látványterve

Eredménytelenül zárult az a közbeszerzési eljárás, amelyet a csíkmadarasi önkormányzat írt ki még februárban egy 1200 méteres mélységig tartó mélyfúrás elvégzésére. A munkálat elvégzéséhez szükséges licencet tavaly kapta meg az önkormányzat az Altalajkincsek Országos Ügynökségétől,

a kutatófúrás célja pedig olyan mélységi termálvízréteg feltárása, amelyből később felszínre hozható és hasznosítható a becslések szerint 60-70 Celsius fokos hőmérsékletű víz.

A mélyfúrás becsült értéke a kiírás szerint áfa nélkül 2 millió lej, és mivel nem érkezett ajánlat, a közbeszerzési eljárást meg kell ismételni.

Nagy remények

Csíkmadaras két geológiai törésvonalon helyezkedik el, a korábbi kutatások alapján készült tanulmány szerint ennek köszönhetően

1000–1100 méter mélységben akár 70 Celsius-fokos hőmérsékletű vizet találhatnak.

„Az előző kísérleti fúrások, amelyek az 1950-es és ’60-as években történtek, akkor nem jutottak mélyebbre 600 méternél.

Mivel az ország egyik leghidegebb része a Csíki-medence, és hőenergiára nagy szükség van, azt szeretnénk megnézni, hogy 1200 méteres mélységben mivel rendelkezünk”

– ismertette kérdésünkre Bíró László. A korábbi fúrások nyomán a 600 méteres mélységben 37 Celsius-fok volt a víz hőmérséklete, ez a felszínen 20 méter magasban tört fel. Csíkmadaras polgármestere szerint,

ha a mélyben valóban van hasznosítható erőforrás, akkor lehet majd igényelni a kitermeléshez szükséges további engedélyeket.

Többféle felhasználás

Ha beigazolódik, hogy ebben a mélységben tényleg van termálvíz, azt nem csak a tervbe vett élményfürdő számára, hanem akár fűtésre is fel tudnák használni – vélekedik a polgármester.

{A}

Mivel a községben egy biomassza erőmű létrehozása is tervben van, amely a község középületeinek a fűtését is biztosítaná, a felszínre jutó termálvíz hozamtól és hőfoktól függően további jelentős energiaforrás lehetne, amit Bíró szerint felhasználás céljából a település további részeire tudnának eljuttatni. Helyi kezdeményező csoport is alakult korábban egy termálfürdő létrehozása érdekében, tavaly jegyezték be ennek nyomán a Madaraspart Rt.-t, amelynek feladata a csíkmadarasi fürdőprojekt kivitelezése.